skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Aldri mer OL i USA?

The Guardian skriver at IOK-medlemmer er oppgitt over OL-arrangøren og stiller spørsmål ved om USA noen gang får arrangere OL igjen.

Publisert 16.02.2002 08:48. Oppdatert 17.02.2002 11:41.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Den britiske avisens medarbeider i OL-byen melder at mange IOK-medlemmer er sterkt kritiske til den amerikanske patriotismen som preger lekene, og at de føler at lekene brukes politisk som propaganda for krigen mot terrorisme.

Hele greia er et show for å sende en melding til Osama bin Laden.
IOK mener USA har gjort OL til et show for å sende en melding til Osama bin Laden.

President Bush sier: Se på oss. Du bombet oss, men du kan ikke hindre oss i å leve våre vanlige liv.

- Men det er ikke det OL skal handle om, sier ett IOK-medlem til The Guardian. IOK-ledere skal være skamfulle over det påtrengende nærværet av 15.000 sikkerhetsvakter. Det er flere amerikanske soldater i Utah enn i Afghanistan.

- Bush vil vise amerikanerne at han kan garantere deres sikkerhet, og at de ikke har noe å frykte, sier IOK-medlemmet.

Sterke reaksjoner

Sikkerhetsoperasjonen kan få alvorlige negative konsekvenser for New Yorks søknad om å få arrangere sommerlekene i 2012.

IOK-medlemmer har ifølge The Guardian åpent stilt spørsmålet:

- Dersom det skal så mye til for å beskytte et isolert område i Midtvesten, hvor mange soldater vil de bruke for å sikre verdens mest berømte by?

Svaret er at det ønsker ikke IOK-medlemmene å finne ut. Frihetene amerikanerne tok seg under åpningsseremonien har også skapt sterke reaksjoner. Helt siden IOK tvang Adolf Hitler til å overholde olympisk protokoll under sommerlekene i Berlin i 1936, har politiske ledere pent måttet holde seg til manuskriptet og fastsatte oppgaver ved åpningen av lekene.
Alle amerikanere er ikke like subtile i sin nasjonalisme.

Charles de Gaulle gjorde det i 1968, Leonid Brezjnev i 1980 og Ronald Reagan i 1984, men George W. Bush gjorde det ikke i 2002. Først la han press på IOK og fikk aksept for å gi flagget som ble funnet i ruinene av World Trade Center en viktig plass i seremonien.

Deretter avvek han uten å spørre om lov fra det olympiske charter da han la inn en patriotisk frase før de nøye fastsatte ordene han skulle åpne lekene med.

Han menget seg også med amerikanske utøvere, i stedet for å holde seg på ærestribunen.

Tenk om det var Kina

Ed Hula, redaktør av et amerikansk nyhetsbrev om OL-politikk, stiller dette spørsmålet:

- Hvordan vil amerikanerne reagere om seks år dersom Kinas statssjef bestemmer seg for å stå blant sitt lands utøvere ved åpningen av Beijing-OL og erklære at det kinesiske folks ukuelige vilje har gitt verden lekene?

Hvordan vil et OL i Kina med tilsvarende militære nærvær og strenge sikkerhetssjekker bli oppfattet, kan man spørre videre.

Rekordmange amerikanske medaljer har gitt svært høye seertall for TV-rettighetshaver NBC, som under åpningsseremonien refererte til Irans deltakere med Bush-uttrykket ondskapens akse og viste direkteoverførte bilder av amerikanske soldater i Afghanistan, men mange IOK-ledere har fått USAs flaggvifting i vrangen.

Både utøvere, tilskuere og folk som bor i området har klaget på de strenge sikkerhetstiltakene. Larissa Lazutina brukte pressekonferansen etter sitt sølvløp på fellesstarten til å klage over at hun stadig blir tvunget til å ta en slurk av vannflasken sin for å vise at den verkeninneholder sprengstoff eller miltbrannbakterier, og at alle sikkerhetssjekkene går ut over forberedelser og konsentrasjon.
Larissa Lazutina er leu av alle sikkerhetskontrollene.

Velger seg ikke USA

The Guardian minner om at det er sterke antiamerikanske følelser blant IOK-medlemmer etter korrupsjonsskandalen rundt tildelingen av lekene til Salt Lake City.

10 av deres tidligere kolleger ble ekskludert eller tvunget til å trekke seg, og IOKs ledelse ble i en periode truet med arrestasjon og straffeforfølgelse dersom de satte fot i USA.

Lederne for Salt Lake Citys søkerkomite har senere opplevd at tiltalepunktene mot dem ble frafalt. Også det har skapt bitterhet blant IOK-medlemmene, som føler at de måtte betale for Salt Lake City-ledernes overtramp.

IOK-medlemmene har mistet mange privilegier, men fortsatt står de for det endelige valg av OL-arrangører. Det kan derfor bli lenge til neste OL over there, mener The Guardian.

(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no