skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Verdens dyreste nybegynnerkurs

Verdens ledende bobsleighkjørere raser mot det internasjonale forbundet etter at første treningsomgang ble en veltefestival.

Publisert 14.02.2002 19:32.
Venezuelas ake-håp Werner Hoeger ramler av kjelken etter å ha kommet helskinnet ned OL-bakken (Foto: Joe Cavaretta/AP).
- Dette var verdens dyreste nybegynnerkurs. Det er rett og slett en skandale, sa Tysklands trener Raimund Bethge.

- Det er en fullstendig katastrofe at FIBT ikke har satt opp noen kvalifiseringskrav. Det er amatørmessig når det tar to og en halv time å gjennomføre en treningsomgang i OL, sa den doble OL-mesteren Christoph Langen.

38 toerbober fra 28 nasjoner er klare for OL, men mange av førerne er helt ferske i sporten. Gang på gang ble det pauser på grunn av at lag fra nasjoner som Jomfruøyene, New Zealand og Mexico veltet.

Veltesyken smittet også toppkjørere, og sveitsiske Martin Annen klarte heller ikke å ta sleden sin helskinnet gjennom banen.

Shigeaki Ushijima fra Japan aker på baken inn i målområdet i Park City (Foto: Joe Cavaretta/AP).

Kalde rumper

Det internasjonale bob- og akeforbundet (FIBT) har drevet en aktiv kampanje for å utbre sporten i nye nasjoner, kanskje inspirert av den populære filmen Kalde rumper. Den var basert på Jamaicas boblag som ble et friskt pust i bobmiljøet i 1988.

FIBT har ikke minst vært aktiv i tropiske land. Indias OL-deltaker i aking, Shiva Keshavan, fortalte at han aldri hadde hørt om sporten, men at han ble OL-deltaker etter at FIBT kontaktet skolen hans og inviterte til gratis akekurs.

Igina Boccolandro skapte uønsket blest om FIBTs solidaritetsprogram. Den 40-årige og ganske så utrente kvinnen fra Venezuela gjorde et hjelpeløst inntrykk da hun veltet i kvinnenes konkurranse og skled gjennom banen. En funksjonær mistet fingertuppen da han prøvde å stoppe den løpske kjelken hennes.

Også Brasil, Bermuda og Jomfruøyene har sendt akere til OL. Flere av dem fikk mer oppmerksomhet enn sportens stjerner, noe som sikkert også bidrar til skepsisen.

Fra Venezuela kom blant annet far og sønn Werner og Christopher Hoeger, som aldri hadde sittet på en kjelke før de så OL-sendingen fra Nagano.

Patrick Singleton, som gikk i nasjonaldrakten bermudashorts under åpningsseremonien, ble en medieyndlng selv om han veltet og brøt i konkurransen.

Skyr Prusis

Også i bobsleigh har eksotiske nasjoner fått melde på OL-utøvere, og både trening og konkurranse ser som følge av det ut til å bli tålmodighetsprøver.

Dessuten kan det være grunn til å frykte alvorlige skader som vil skade sportens ry. Det var allerede dårlig stemning i bobmiljøet, fordi dopingtatte Sandis Prusis fra Latvia er OL-klar etter en avgjørelse i Idrettens voldgiftsrett.

Han ble tatt for nandrolon før jul, men slapp med en superkort utelukkelse som gikk ut rett før OL. Prusis er medaljekandidat, men flere av konkurrentene skyr ham som pesten.

- Det er en katastrofe for sporten at Prusis får delta. Når jeg ser ham, snur jeg ryggen til ham, sier Langen. Jeg vet ikke hva FIBT tenker på. Normalt skulle han vært utelukket i to år, og nå risikerer vi sanksjoner fra IOK. Tapet i anseelse er allerede enormt, sier sveitseren Christian Reich, som er tittelforsvarer i toerbob.

(NTB)

Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no