skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
Toppbanner NRK Buskerud Kultur 3.1
Her er du: NRK.no > Papirkurv > Buskerud, Vestfold, Telemark GAMLE TING (10.5.2004) > Kultur NRK Buskerud Sist oppdatert 08:11
SE OGSÅ:



Aktuelt:

Programmer:
Andre medier:
NYHETSBREV
Daglige nyhetsbrev fra NRK Buskerud, Vestfold og Telemark:

TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
 

"Stemmer, steg"

Forfatteren Oddmund Hagen har bodd ved Krøderen i 20 år. Nå har han gitt ut nok en melankolsk roman. Handlingen er lagt til Sør-Trøndelagskysten, der han selv vokste opp.

Publisert 07.10.2002 15:12. Oppdatert 07.10.2002 15:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Oddmund Hagen har skrevet en rekke bøker, både diktsamlinger, noveller og romaner. I romanen "Stemmer, steg" drar hovedpersonene til barndomshjemmet for å møte fortiden. Foreldrene hans er døde, og borte er også mye annet som var der da han vokste opp, blant annet butikken og postkontoret.

I starten av boka hører hovedpersonen skritt om natta. Dette blir som et uløst mysterium, men dette er langt fra noen kriminalroman sier forfatteren. Han har de siste 10 årene skrevet bøker i du-form. Det gjør han også i denne boka. Det gjør at leseren kommer mer direkte og tett på handlingen, mener han.

Oddmund Hagen
De lange setningene har også blitt hans kjennemerke. I novellen "Flukt" fra 2000 ble handlingen fortalt gjennom en setning over 77 sider.

I "Stemmer, steg" nøyer han seg med å la en setning vare en halv side. Jeg gjør det for å la tankestrømmene og bevistheten flyte fritt sier Hagen, som ikke mener teksten blir tung å lese av den grunn.


Et utrykk som brukes flere ganger i boka er "ekko i skallen". Oddmund Hagen kan ikke forklare hvor det kommer fra. Det startet med at en biperson i boka sa til hovedpersonen at skrittene han hørte utenfor kanskje var som "ekko i skallen", at det var innbilning, og kanskje en drøm.

Undertittelen på boka er også "Ein drøm". Hagen tar opp spørsmålet om det å høre hjemme i "Stemmer, steg". Selv om en reiser dit en føler er hjemme, kan en allikevel føle seg som fremmed.

Skrittene som introduseres i starten viser seg å komme fra den døde faren, og dermed kan reisen inn i fortiden begynne.

Når Oddmund Hagen ikke skriver bøker, sitter han i Kulturrådet og vurderer bøker som skal kjøpes inn til bibliotekene. Han er litteraturkritiker i nynorskavisa "Dag og tid", og er representant for forfatterforeningen når norsk språkråd møtes en gang i året. Han ble i 1998 nominert til Brageprisen for barneboka "Over jordet". Den handler om den vesle hareungen Klumpen og hans familie.

Han har valgt nynorsk som målform i voksen alder. Språk og identitet henger sammen sier Hagen, som føler at nynorsken er nærmest hans trønderske dialekt.

Av: Mari Hvamb / Anders Nielsen.
Noen av bøkene Oddmund Hagen har skrevet. Alle foto: Mari Hvamb.

Siste saker:

 
10 SISTE NRK BUSKERUD
10 SISTE FRA NRK KULTUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no