skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Nyquist, Arild

Født i Oslo 6. mars 1937. Død 21.12.04. Nyquist var utdannet formingslærer og jobbet som dette i Lofoten 1968-76. Siden arbeidet han som forfatter, billedkunstner, musiker og sceneartist.
Nyquist debuterte i 1963 med romanen «Ringer i et sommervann», og har skrevet til sammen over 40 romaner, noveller, dikt, barnebøker, skuespill, epistler, viser og billedbøker. Han vakte oppsikt med sin første lyrikksamling, «Nå er det jul igjen! og andre dikt» i 1972 pga bruk av «dovegg-ord» i diktene.

Publisert 22.12.2004 11:53.

Bøker

1963 Ringer i et sommervann (roman)
1970 Dexter & Dodater (tekster)
1971 Frakken tegner og forteller (tekster)
1972 Nå er det jul igjen! og andre dikt
1973 Abel XIV (roman)
1974 Blæsch og andre historier (kortnoveller)
1974 Eplehøst (dikt, ill. av Ulf Valde Jensens bilder.
1975 Fra "Feriehuset September" (lyrikk/prosa)
1976 Barndom (roman)
1977 R. Fortellinger for nordmenn (noveller)

Da onkel Krokodille og fetter Bamse dro til byen (1978)
Onkel Krokodille og fetter Bamse bor i det lille, blå hyttehuset sitt i skogen, og plukker blåbær og sopp som de selger til Johan i Bua for marmelade og knekkebrød. Men så får de høre om den store, flotte byen og alt som finnes der  paraplyer, flosshatter, pølseboder og trikker. De trasker den lange veien for å se om alt stemmer. På veien opplever de mye spennende  det gjør de også når de kommer til byen.

Kollvikabrev (1978)
Denne epistelsamlingen består av en rekke høyst forskjellige tanker, bilder, fabler, følelser og opplevelser. Nyquist skriver om alt fra knekkebrød til døden, fra ping-pong til sildefiske, om vær og vind, ølbrygging og brødbakst. Her skildres Lofot-naturen og Oslonaturen, her er humor og melankoli.
Kollvika er et sted utenfor Stamsund i Lofoten, hvor dikteren Arild har bodd i flere år, og det er ikke brød, sauer, storm og konger han skriver om, men hvordan det er å være Arild Nyquist spesielt og menneske i dagens Norge generelt.
Enkelte av tekstene har vært trykket i ulike aviser.

Snekkerne kommer (1979)
Snekker Tynn og snekker Tykk er to snekkere som liker å snekre. De kan snekre alt! Dessuten er de fryktelig glad i pannekaker. En dag kommer de til et lite hus som er forferdelig lite og forferdelig gammelt. Og så begynner de å snekre.

Kelner! (1979)
Tekstene som utgjør Kelner! er hele veien skrevet tett og nært innpå livet, og detaljene er hentet fra en frodig fantasi. Situasjonene Nyquist beskriver vil mange kunne kjenne seg igjen fra sin egen hverdag, men dikteren tar trivialiteten ved hornene og vifter med røde kluter foran kjedsomheten. Her er dikt om restaurantlivet, om sykkelritt og brødbakst, om å lese Dagbladet og om flyndra, om kjærlighet, ensomhet, appelsiner, tannleger, makrell i tomat og mye, mye mer. Både kråka og løvetannen får egne hyldningsdikt. Nyquists karakteristiske underfundige humor klinger med i mange av diktene, men her er også toner av vemod, alvor og fortvilelse.

Eventyrhagen (1979)
Eventyrhagen er en samling vers og små fortellinger. Og i denne eventyrhagen kan du møte mye rart, kanskje mest dyr, små og store: krokodiller, elefanter, maur, ugler og dromedarer, Mikkel rev og et helt humleorkester. Men du vil også treffe en feier og klokketyven Petter Lur. Her er det fantasi og fart og moro, og Morten M. Kristiansen har laget gøyale og fantasifulle tegninger.
Eventyrhagen ble senere til LP-platen I Eventyrskogen med musikk av Terje Wiik

Skalden Odvar og andre svingslag (1980)
Denne boken er en samling tekster fra 70-tallet. Tekstene har ikke tidligere vært utgitt i bokform, men mange av dem har vært offentliggjort i tidsskrift, aviser og NRK. Samlingen veksler mellom noveller, skisser, fortellinger, dikt og monologer. Her er humoristiske utfall mot politikere og annet storfolk, her er skarp satire og djerv ironi, men også selvironi og fine poetiske stemninger.

Abborfiske i Norge (1981)
En fabelroman om den norske virkeligheten og hvordan den takles. Boken har to hovedpersoner: dikteren og den mytiske skikkelsen Abborfiske i Norge, som fritt hever seg over virkelighetens grenser, styrer handlingen eller ikke, alt ettersom. Dikteren strever med sitt manuskript, men blir stadig distrahert  av en varm kvinne, en prinsesse, av Kongen og Frelseren selv  mens han trues av fangevoktere, departementsbyråkrater og en arg ektemann. Stadig må han selv frelse Den Siste Abbor, en rest av vår ville natur som blir konstant truet av byråkratene. Dikterens boblende ballongreise gjennom Norge gir et fargerikt, kritisk og ukonvensjonelt bilde av vårt hjemland med alle dets skavanker og lyspunkt.

I avisen (1981)
Det er ikke sant alt som står i avisen! Det fikk sannelig Adolf Merkel og Nils P. Olin merke. De var to ytterst alminnelige kontorister som levde et trist og anonymt liv og bare kunne drømme om berømmelse inntil det plutselig skjedde noe  det braser en meteoritt tvers gjennom soveværelset til Merkel, og de gleder seg ved tanken på at nå skal alt bli annerledes. Men så blir ingen ting de hadde trodd.
I avisen er en familiebok, det vil si en bok verken for barn eller voksne, men begge deler, og handler om hvor sant noe blir bare det står på trykk. Det er en historie om makt og maktmisbruk.
Illustrasjonene av Finn Graff utgjør en integrert del av bokens hele.

Epleslang/Tomme bord (1981)
Boken er en samling sangtekster av Nyquist med melodier av Terje Wiik.
Tegningene er ved Morten M. Kristiansen.

På Geilo, sa Tom (1982)
Gjennom de åtte fortellingene som til sammen utgjør På Geilo, sa Tom, finner vi ved siden av lystige og fantasifulle historier i forfatterens velkjente muntre og sprø stil og poetiske og følsomme noveller et anstrøk av dysterhet, til dels desperasjon, i enkelte av fortellingene, hvor en illusjonsløs holdning setter rammene for personenes utfoldelse. Her har forfatteren stemt gitaren fra munter dur til dypstemt moll. Og resultatet er en bok med smil, alvor og poesi.

Mil etter mil (1982)
Syklisten Jostein Wilmann har her fått sin biografi. Nyquist har levd seg inn i Wilmanns bakgrunn, han har besøkt ham på hjemstedet Viggja, han har snakket og sett  og formidler på dikterisk vis det han har opplevd.

Reisen til Drammen (1982)
Når man er alene og det regner hjelper selv ikke den beste mat i verden, det være seg fiskebollemiddager eller kremkaker. Da er det bedre med drømmer om store og viktige reiser som skal forandre på alt.
Dette er fortellingen om utviklingen av et vennskap og om mennesker som søker etter et spennende og innholdsrikt liv. Jakten på lykken fører dem opp i situasjoner de knapt nok har kunnet forestille seg.
Boken er illustrert av Morten M. Kristiansen.

Flyvende fru Rosenkranz (1983)
Dette er fortellingen om Sebastian som finner et hus i en hage  og blir bedt på middag. Han treffer Waldemar som liker å skremme, den store kokken som alltid setter deg fast i døren, Fru Fiin som kun snakker gjennom nesen og bare vil spise det fineste, og herr høflig som kun er opptatt av å bli mer høflig Etter maten går han på oppdagelsesferd og møter mange underlige figurer på sin vei., blant annet herr Svart som bor i det mørkeste rommet på loftet og spiser de andres rester. Alle avspeiler verdier og holdninger som er utbredt i vår tid, og Sebastian får gradvis større innsikt i skikkelsene og samfunnet rundt seg.
Gjennomgående er en underliggende sosialkritikk av en verden hvor det synes enklere å lære å fly enn å ordne opp i viktige sosiale problem.,
Boken er illustrert av Finn Graff.

Mr. Balubers trompet (1984)
I denne boken som inneholder miniromaner, noveller, fortellinger, skisser, fabler, dikt og vitser, utfolder humoristen Arild Nyquist seg i sin egen, helt spesielle stil. Han tenker seg verden som et kålhode og er opptatt av at kuer sier mø, mens han samtidig synger en kjærlighetssang til pilsen. Her er også elleville beskrivelser av reiser  til Hamar, Syden og Toten.
Forfatteren vrir og vender på kjente nære og dagligdagse ting for å få oss til å se dem på en ny måte. Men den store og farlige verden er selvsagt også farlig for dikter Arild. De mørke og alvorlige tonene  humorens motsats  kommer frem i krasse tekster der forfatteren gir uttrykk for sin egen angst og sitt eget syn på tingene.

Lille Per  og enda mer (1984)
er en bok om en ensom brillefar
som er så fryktelig trist
der han sitter på sin skjeve kvist
og spiller på sin bluesgitar. Og det er en bok om Lars som mobber Per, og om Per som løper om kapp med vinden  og om enda mer. Ja, om tankene til Per. Og vennene til Per  lange Reidar som er så lang at han må henge lua si på den aller høyeste fjernsynsmasten i byen, eller han som er så liten at han nesten bruker en hel dag på å klatre opp på brødet og skjære seg en skive. Og om mye, mye mer.
Boken er illustrert av Morten M. Kristiansen.

Havet. Et dikt om livet og døden (1985)
Havet er et eneste stort dikt, en eneste stor hengivelse til en verden der hav, sol, vind, himmel er de store elementer alt måles mot, og dikteren kan ikke annet enn å forene seg med naturelement og livsprosesser.
Boken er illustrert av Bjørn Willy Mortensen.

Løp, Johan  vent! (1986)
Leseren får til tider både hjertet og gråten i halsen av denne romanen. Den er en samling skjemt og overskudd, eros og sorg, ville reiser og plutselige svingninger mot alvor og farlige felter  barnets og ungguttens forsvarsløse og såre opplevelse av foreldrenes hat, av at han selv settes i klemme mellom dem.
En dag bestemmer romanens jeg seg for å skilles, han pakker koffertene og drar, blant annet til Oslo der han møter et par homoseksuelle og grunner på hvordan han skal bli forfatter. Samt reflekterer om krig og ødeleggelse og selvmord.

Onkel Monokkel og trommeslageriet (1987)
Onkel Monokkel og trommeslageriet handler om å ha en drøm og et mål, og hva det betyr for et menneske. Onkel Monokkel vil nemlig bli trommeslager, verdens beste trommeslager, og han setter i gang med å øve. Han må trene opp armstyrke, selvdisiplin og utholdenhet. Og han lar seg ikke knekke  verken av tante Servantes spydigheter eller høydeskrekk eller tigerangst.
Billedbokens illustrasjoner er ved Hans Normann Dahl.

Slemme Lars (1987)
Er "slemme Lars" så veldig slem? Eller er han en grei kar bak slemheten sin? Og hva tenker, fabulerer og drømmer en slemming om? Disse spørsmålene ligger som en undertone i de sprelske diktene og tekstene som utgjør Slemme Lars.
Boken er illustrert av Fam Ekman.

Giacomettis forunderlige reise (1988)
Hovedpersonen Tom hyrer følgesvennen Reggiano, som hjelper ham med både husbygging og skuteseilas. Reggiano er en farlig herre som snart tar makten fra Tom, og styrer handlingen dit han selv vil. Men det er først etter at de to har seilt gjennom storm og stille og havnet i Amerika. Tom avbryter og gjenopptar forholdet til sin kjæreste, mens Reggiano heller fabler om sitt romantiske ekteskap. Toms forhold til foreldre og besteforeldre står også sentralt.
Boken er bestående av seks fortellinger som stadig griper inn i hverandre og hvor personer, motiv, illusjonsnivå og kommentarer inngår i stadig nye mønstre.

God dag og adjø (1988)
22 bilder søkte en forfatter og fant Dikter Arild hjemme. Fant ham i sitt mest sorgmuntre, skeive, solregnmilde hjørne. Fra dette hjørnet vil han ikke bare muntre og oppmuntre. Han kan også utfordre. For denne merkelige verden der vi og våre venner lever og utfolder oss, bærer tydelige tegn på slitasje, på tretthet, og på at lumske krefter truer. Eller hva med det omseggripende Videovoldsenteret, den vaklende Atomreaktoren og det fillete ozonlaget? For denne verden er den eneste og skal fortsatt være hjem for Linda med Frakken, drømmende støvsuger-neshorn, Påsan og Gulli og alle oss andre.

Barberstol og tomater (1990)
Barberstol og tomater handler om dikterens første møte med BARBEREREN  dette fantastiske, lydmalende ord som nesten fikk det til å gå rundt for en liten gutt  han forbandt egentlig ingenting annet enn saks med det han hørte  men det han så var flott! Han var seks år den gangen og gikk dit med mor. Siden fortsatte han på egen hånd. Nyquist mener at barbersalongen har mye til felles med skolen  likevel befinner de seg på to diamentralt motsatte poler. Der skolen er full av friminutter, klokkeslett og karakterer, mangler barbereren alt dette  du får aldri melding hjem fra herr barbereren, og du kan alltid utsette hårklippen en dag eller to. men du lærer noe der inne.
Bokens andre del, Tomater handler først og fremst om frihet. Frihet i språk, handlende frihet, frihet på alle tenkelige områder.

Jeg heter Arild (1990)
Prosa og poesi av en dikter som fleiper, er sår, sint, blid og hemmelighetsfull. Han baker brød, fisker, rimer og dikter. Det hele handler om tårer, drømmer, tanker, modig og feig, redd og lur. Om sjokolade og karameller, eventyr, skuffen til far, oldemorsdragen og mormor.
Boken er illustrert av Tor Bomann-Larsen.

Bilder. Reiser. (1991)
Arild Nyquist skriver stadig om eget liv. I Bilder. Reiser. forteller han om Lysakerelva, potetrotta, livet som postmann, abbor og om suppe på Hønefoss. Han er personlig, har selvironi og balanserer hårfint mellom fantasi og virkelighet. Samtidig er boken melankolsk og stemningsfull idet forfatteren reflekterer over livet og døden og de store sammenhengene.

Sorg er en pike (1991)
Jeg-personen bor i et rart hus sammen med mor, far, Dante og onkel Hans med de stramme buksene. Utenfor huset er hagen, butikken, den blå bussen og elven. Og nede på veien går Sorg forbi med epler i kurven. Hovedpersonen vil så gjerne snakke med Sorg, og mamma har så mange ulike ansikt.
Illustrasjonene er ved Fam Ekman

Høst i august (1992)
Dikt, prosadikt og viser utgjør denne tekstsamlingen hvor døden og dødsbevisstheten spiller en viktig rolle. Det gjør også naturfølelsen  og da spesielt kjærligheten til Lofoten.
I en selverkjennende tone stiller forfatteren viktige spørsmål som "Hvor kommer jeg fra? Hvorfor ble jeg den jeg er? Hva og hvem formet meg?" Han gir etter hvert avkall på troen på et liv etter dette, men blir man likevel bare borte? I et Ingenting? Kanskje man går opp i den store naturen vi kommer fra?

Tenk om ! (1992)
Har du tenkt på alle maurene du klemmer flate under skoene dine hver dag? Det er mange det  sikkert over tyve. For du kan jo ikke gå rundt og se ned hele tiden heller  da får du aldri sett noen av tantene dine, eller fiskene som vaker i de små dammene  eller svalene som striper over himmelen og lager krusedullemønster  og det er dumt. Derfor er du nødt til å tråkke på maur. Hvis du ikke ligger i sengen din hele dagen da. Eller står stille  som en telefonstolpe.
Boken er illustrert av Finn Graff.

Nå er det jul igjen!  Tyve år etter (1992)
Boken er en redegjørelse og oppsummering av hva som skjedde da Nyquist i 1972 ga ut diktsamlingen Nå er det jul igjen. Forfatteren har skrevet et forord og et etterord, og i tillegg inneholder boken selve diktsamlingen. Men hovedtyngden består av avisutklipp fra debatten som utspant seg rett før jul tyve år tidligere.

Ungdom (1993)
Denne selvbiografiske roman er en frittstående oppfølger til Barndom. Vi møter Arild som har flyttet fra bydelen der han vokste opp, og som ikke greier å finne seg til rette i nye omgivelser. Bestefarens dødsfall skaper angst og depresjoner, sorgarbeidet blir uoverkommelig. Arild må gjennom en vanskelig tid, en tid preget av spisevegring, pille- og alkoholmisbruk.

Herr Blaas vakre verden (1993)
Herr Blaa er tryllekunstner og vagabond, fuglenes og dyrenes venn. Folk blir rasende på herr Blaa fordi han stiller ubehagelige spørsmål, danser i andres hager og gjerne vil gjøre tryllekunster på trikken. Herr Blaa lengter etter en vakker verden der en får lov til å glede andre.
Boken er illustrert av Marek Woloszyn.

Mort (1994)
Boken består av to korte, intense romaner som begge tar for seg destruktive prosesser.
"Han hadde nikkers i Uddevalla" er en studie av herr Froglevik, en mann som har utviklet en pertentlighet og autoritetsangst som nærmer seg det patologiske. En dag kjøper han seg sitt livs første flaske øl Romanen beskriver den fysiske og psykiske nedbrytningsprosess som kjennetegner alkoholismen, hovedpersonen mister etter hvert selvkontrollen, helsen, jobben og leiligheten, og til slutt mister Herr Fogelvik også vettet og livet.
"Mort" er en burlesk og svart fabel med absurde og nesten magiske innslag. Et utvalg eksistenser fra litteraturhistorien og det virkelige liv bebor et underlig pensjonat. Deres hovedbeskjeftigelse er å fiske mort, til slutt i slike mengder at det utvikler seg til et inferno.

Noen (1994)
Noen er blinde.
De ser aldri solen.
Eller fugler med vinger.
For å vite hva en fugl med vinger er, må de ta på den.
Men fugler vil ikke tas på  da flyr de sin vei.
En blind ser ikke kuer heller.
Han eller hun kan kjenne på kuer, men plutselig blir kua sint og stanger.
Da veit de litt om kuer.
At de gjør vondt.
Boken er illustrert av Finn Graff.

? Romanen. Novellen. (1995)
Boken er en sprudlende lek med genrekonvensjonene. Handlingen foregår i et pensjonat i skogen, befolket av en rekke personer som kan ha visse likhetstrekk med figurer vi har møtt i tidligere bøker. Historiene foregår i et absurd spill med aktører som et styrtet fly og en død flyger, et forsvunnet sausenebb, en forsmådd elsker med elggevir på hodet, en tyv, en morder og en detektiv.

Knapphuset (1995)
Jørgen er fjorten, har en far som drikker, en mor som er sur og bitter og en lillesøster som har det med å forsvinne inn i sin egen lekeverden. I knappehuset er nemlig hun sjef og bestemmer hvordan alt og alle skal være. Storebror David er ute og seiler på de store hav. Han er tredjestyrmann, og Jørgen har ikke sett ham på mange år. Livet er ikke helt greit, men Jørgen er tøff, og drømmen om at broren en gang skal komme hjem og trekke dem opp av myra, holder ham i gang.
Illustrasjonene er ved Lars Elling.

Om livet i Lofoten (1995)
Om livet i Lofoten er en samling tekster av Nyquist og fotografier av Kjell Ove Storvik. Her finnes både Lofotens skjønnhet og dennes villskap, og Nyquists tekster står i en blanding av kontrast og samspill med Storviks bilder.

1996 Fra Lofoten til Cap Ferrat (epistler)
1997 Så lenge det er ørret er det håp, Arild (dikt/historier,tegninger)
1997 Gullens drøm om en øy (barnebok)
illustrert av Finn Graff.
1998 Arilds hus (dikt)
1999 Dikt i samling
1999 Ensom dronning og andre (roman)
2000 Sølvfiskene (fortellinger)
2001 Nøkken forteller (fortellinger)



 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no