skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Dyreplageri godkjent som samisk sedvane

Foto: Knut-Sverre Horn
Foto: Knut-Sverre Horn
En 30-åring som brukte ulovlig rifle til å drepe over 30 rein, er frifunnet fordi han fulgte samisk sedvane. Nå vil Mattilsynet ha saken til Høyesterett.

Publisert 09.03.2006 09:51. Oppdatert 09.03.2006 15:18.
Av Knut-Sverre Horn

Mattilsynet mener Hålogaland lagmannsrett har godkjent dyreplageri. Bakgrunnen er at en 30 år gammel reindriftsutøver fra Indre Finnmark avlivet en rekke reinsdyr ved å binde dem til en snøskuter og skyte den fra fire-fem meters hold.

- Det er klart i strid med dyrevernloven som sier at dyret skal bedøves for slakteprosessen settes i gang. Det er klart at dette er dyreplageri, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Herdis Gaup Aamodt.

Våpenet 30-åringen brukte var et salonggevær, som ifølge forskriftene er forbudt å bruke ved slakting i Norge. Denne rifletypen er så svak at den ikke engang er tillatt å bruke under jakt på harer.

- Smertefullt

Rapporten fra Mattilsynets spesialist etterlater heller ingen tvil om at dyrene hadde lidd:

- Enkelte dyr med brudd i kjeve, og dyr med skuddhull i panne, har skader som er påført før dyrene var døde. Dette er skader som er smertefulle, og dyrene har ikke vært bedøvet før de døde. Det har i dette tilfellet vært slaktet minst 33 rein. Det er stor grunn til å anta at mange av disse er påført unødige lidelser, skriver veterinær Vibeke Elvenes i sin rapport.

«Hendelige uhell»

Men mannen fikk likevel medhold i lagmannsretten: Slaktingen må godkjennes fordi den er i tråd med samisk sedvane. At mange dyr fikk en smertefull død, var mer å regne som hendelige uhell, mente de fire legdommerne.

De tre juridiske dommerne var uenige og ville dømme mannen, men kom i mindretall.

Til Høyesterett?

Mattilsynet kan ikke selv anke saken, men har skrevet brev til statsadvokaten for å få spørsmålet opp i Høyesterett.

Mattilsynet siterer blant annet ILO-konvensjonen, der det heter at urfolks sedvaner bare skal anerkjennes der de ikke kommer i konflikt med andre grunnleggende rettigheter. Det er nærliggende å regne dyrevern som en slik grunnleggende rettighet, mener tilsynet.



Siste saker:
Flere saker: ALT OM REINDRIFT

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no