Glem nedbeitede vidder i nord. Nå skal hundre rein fra Kautokeino beite og kose seg i greske åser.
|
KLAR FOR SYDENS VARME: Rein skal fraktes fra Kautokeino til Hellas. |
Av
Robert Greiner
Norsk reinkjøtt skal nemlig erstatte kylling i Hellas.
En gresk forretningsmann skal prøve å få grekere til å spise rein istedet for kylling. Kyllingmarkedet har sviktet på grunn av fugleinfluensaen. Sammen med norske samarbeidspartnere skal han importere og gjete norske reinsdyr for salg til greske restauranter.
Mattilsynet skal nå behandle saken, men grekeren håper å ha fått de første 100 reinsdyra i løpet av jula fraktet med dyretransport fra Kautokeino.
|
GRESK VEGETASJON: Ikke akkurat reinlav, men velduftende krydderbusker pryder mange greske åser. Reinkjøtt med rosmarinsmak neste? |
Den første greske reineierenFisk- og matimportøren Elfeherios Komimis ble kjent med reinkjøtt gjennom ti år i norsk restaurantbransje. Etter å ha fått kontakt med norske samarbeidspartnere og fått avtaler med et knippe store restauranter i Athen, venter han i løpet av jula første last med 100 reinsdyr fraktet med dyretransport fra Kautokeino.
- Men blir ikke Hellas vel hett for reinsdyr som er vant til kalde Finnmarksvidda?
- Neinenei, bedyrer Komimis.
- Fra mai til oktober skal vi flytte dyrene opp til fjellene i Nord-Hellas, der er det like kaldt som det er på fjellet i Norge, sier han.
Offentlig finansiert
Ifølge Komimis finansieres prosjektet med hjelp av greske myndigheter og EU, og har en kostnadsramme på tre millioner kroner som blant annet innebærer bygging av et eget slakteri.
Fra byen Igoumenitsia nordvest i Hellas er målet å gjete inntil 2000 dyr.
- Årlig kan det bli produsering av 1000 tonn kjøtt, sier han.
På spørsmål om han blir den første reineieren i Hellas, svarer grekeren:
- Ja, jeg tror nok det.