skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Reindrifta må ut med erstatning

Et reinbeitedistrikt må betale erstatning til en bonde etter at reinflokker har beitet på innmark.

Publisert 18.04.2005 07:11.
Av Rolf Jakobsen

Det er Reinbeitedistrikt 26 Lakkonjarga som etter en skjønnsavgjørelse i Finnmark Jordskifterett, må ut med 100.000 kroner i erstatning og saksomkostninger til en bonde i Talvik.

Bønder har tidligere hatt problemer med å dokumentere skader på jordene etter at reinflokker har beitet på innmark.

– Vi ble nesten ikke trodd på den dokumentasjonen vi hadde. Til tross for at vi hadde bildemateriale og vitner, var det veldig vanskelig å vinne fram. Men jeg vant jo fram til slutt, sier en godt fornøyd Arne Bredal-Hansen fra Talvik.

Konflikter i mange år

At reinflokker tar seg inn på dyrka mark, skaper større og mindre konflikter over hele Nord-Norge. I Talvik i Alta har Bredal-Hansen slitt med dette problemet over flere år. Selv om reineierne mener både sau, hare og elg kan ha skadet jordene, mener jordskifteretten det er overveiende sannsynlig at det er reinflokkene som har skylda.

- Lovverket har jo vært veldig tydelig hele tida. Det er jo bare at folk tør å stå på, noe jeg måtte gjøre denne gangen. Du kan ikke bare tro at allting ordner seg bare du roper og skrik litt. Du er nødt til å følge med og ta det steg for steg noe jeg har gjort. Jeg tok på meg de problemstillingene og kostnadene med å stevne reindrifta for overtredelsene deres, uttaler Bredal-Hansen til NRK Troms og Finnmark.

Frykter flere saker

Reinbeitedistrikt 26 Lakkonjarga må nå betale erstatning og saksomkostninger på tilsammen 100.000 kroner til Bredal-Hansen og jordskifteretten. Skjønnet vil neppe få noen prinsipiell betydning ut over denne saka. Likevel frykter leder for reinbeitedistriktet, Hans Ole Eira, at flere bønder nå vil stevne reindriftsutøvere når reinen tar seg inn på innmark.

- Det finnes jo en mengde jorder innenfor sommerbeitet vårt som ikke er gjerdet inn.Dersom vi blir bøtelagt når rein trekker inn på alle disse jordene, vil det få store økonomiske konsekvenser for oss, frykter Eira.

Mulig anke

Et mindretall i jordskifteretten mener reinbeitedistriktet burde frikjennes fordi det var for usikkert om skadene skyltes reinflokkene.

Styret i Lakkonjarga reinbeitedistrikt vil denne uka ta stilling til om de skal anke skjønnet til overjordskifteretten. Avgjørelsen kan også ankes inn for lagmannsretten.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM REINDRIFT

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no