skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Frykter gatekjøkken-bjørner

35 bjørner er observert i Pasvik. Bjørnestammen er nå så stor at de trekker ned til bygda for å finne lettvint mat. - Vi må innføre lisensjakt, krever varaordføreren i Sør-Varanger Cecilie Hansen.

Publisert 04.08.2005 10:08. Oppdatert 04.08.2005 14:45.
Av Silja Arvola

De to ungbjørnene som i går vandret gatelangs i Pasvik og lette etter mat i søppelkasser og rundt hushjørnene. skapte frykt i bygda.

– Når det kommer bjørner ned, noe som ofte skjer, går det en sms varsling fra nabo til nabo. Da løper alle ut og henter ungene inn. Vi er redde. Bjørnene er så vant til folk at de ikke skyr unna, forteller Hansen.

Gatekjøkken-bjørner

Rovviltnemnda tror at de to ungbjørnene som onsdag kveld kom ned i bygda er oppdratt til det.
– I fjor var det ei binne som tok med bjørnungene sine ned til bygda og viste dem hvor man kunne finne mat. Vi tror at det er de samme bjørnungene, men at ungene nå er avvist av sin mor og må finne mat på egen hånd. De husker nok at de var her i fjor og fant mat på en lettvint måte, sier rovviltkonsulent Paul Nilsen.

Nytter ikke å skremme dem

Fylkesmannen i Finnmark har opprettet egne skremmegrupper for å jage bort bjørn som blir for nærgående. Dette fungerte dårlig i går kveld. Til tross for at man avfyrte flere skremmeskudd, vandret de to ungbjørnene uforstyrret videre og kom tilbake til søppelkassene etter kort tid.

– Bjørnestammen er nå sås stor at man må sette i verk tiltak. Ellers får vi en bjørnestamme som den man har i Canada, som livnærer seg utelukkende på søppel og i nærområdet til menneskene. Det er for lite mat til en så stor stamme ute i naturen, mener Hansen. Hun mener at man nå bør innføre lisensjakt på bjørn for å holde stammen nede.
– Det er ingen som vil utrydde den, men den bør beskattes så vi unngår å få egne søppel-bestander.

LENKER
Siste saker:
Bakgrunn: Skjøt bjørn hos grisene (15.08.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no