skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Enda en rettssak om bjørnedrapet

Høyesterett setter frifinnelsen av Jarl Pedersen til side. Dermed må lagmannsretten enda en gang behandle drapet på bjørnen i grisebingen i Pasvik.

Publisert 08.12.2004 07:51.
Av Kim Nystøl

Bjørnen fra grisebingen er blitt mat for både restaurantgjester og advokater.
(Arkivfoto: Kåre Tannvik)
Pedersen skjøt og drepte en stor hannbjørn som tok seg inn hos grisene hans i fjor, og ble tiltalt for drap på et verna rovdyr. Han ble frikjent både i tingretten og lagmannsretten, men påtalemyndighetene anket dommen til Høyesterett.

Nødverge?

Det var midt i august i fjor bonden Jarl Pedersen skjøt og drepte den store hannbjørnen som hadde tatt seg inn i innhegnigen til grisene i Pasvik i Finnmark.

Han hevdet selv dette var nødverge, siden bjørnen var i et direkte angrep på grisene. Påtalemyndigheten mente dette ikke var et direkte angrep, fordi bjørnen sto og spiste grisefor da den ble skutt. Dermed ble Pedersen tiltalt for drap på et freda rovdyr.

Etter frifinnelsen i tingretten ble det en nokså knapp seier i lagmannsretten: Bare tre lekdommere ville frikjenne Pedersen, mens de tre fagdommerne og en lekdommer ville dømme ham. Dermed ble flertallet for knapt til en fellende dom.

Prinsippsak

Påtalemyndighetene anket lagmannsrettens dom til høyesterett, fordi de mente loven var feil brukt i saken. De mente at det bestemmende mindretallet, de tre lekdommerne som ville frikjenne bonden, stilte for små krav til Pedersens aktsomhet.

For påtalemyndighetene har dette vært en prinsippsak. En lovendring i 1993 innebar langt strengere krav til å felle et rovdyr i nødverge, og etter dette har det aldri vært liknende saker i Norge. Påtalemyndighetene har dermed prøvd ut den skjerpa paragrafen i viltloven på Pedersen, og ønsker å sette en standard for liknende saker i fremtiden.


Bakgrunn: Skjøt bjørn hos grisene (15.08.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no