skilleMøt de ansatte, NRK Hedmark og Oppland, toppbanner, promotoppskillePromo, Topp 8, 230skille_slutt
NRK Hedmark og Oppland progr. 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hedmark og Oppland > Programmer NRK Hedmark og Oppland Sist oppdatert 17:52
VÆRET
TRAFIKK
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 
SØK LOKALT PÅ:
 
KONTAKT
NRK Hedmark og Oppland
2626 Lillehammer Tlf: 61 28 72 00 Fax: 61 28 72 32

Distriktsredaktør

Nettansvarlige


 

Bestemors øl og diabetikerøl


Publisert 19.12.2002 10:13.

Bestemors øl

Kok opp 30 l vann (ta det i flere omganger/kjeler). Helles over på ballong når det er lunkent. I den første kjelen har jeg i 50 gram humle (kjøp den på apoteket). En hel en rå ingefær deles opp i småbiter. I samme kjelen har du også en stor einerkvast. Er det ikke mange einebær på kvisten, kan du kjøpe einebær i butikkens krydderhylle.

I neste kjelen har du i ett glass maltekstrakt.
Løs opp 1 til 2 kilo sukker eller kandissukker (det siste gir best smak) og 250 - 500 gram med honning . For å få farge, ha i en liten flaske tomtebrygg.
Avkjøl brygget til 30 grader, ha deretter i 50 gram gjær, to flasker vørterøl eller bokkøl.
La det stå i 24 til 30 timer og fyll over i bøtter, slik at det blir bunnfall. Tappes deretter på flasker. Kan drikkes etter noen dager. Bør stå kaldt.

Laila Robøle Holtan
Øystre Slidre.

Diabetikerøl

½ flaske tomtebrygg
600 gram sukker
flytende søtningsstoff
½ pakke gjær
Einebær/ingefær etter smak
Blandes i tre liter vann og kokes opp før gjæren tilsettes ved kroppstemperatur på brygget. Du tilsetter deretter 12 liter lunkent vann. Så skal brygget gjære før du tilsetter søtningsstoffet (flytende) etter smak. Skal stå i romtemperatur i ett døgn før det tappes på flasker.
Det er også mulig å tilsette einebær og/eller ingefær etter smak.

Målfrid Gjevre
Arneberg

Diabetikerøl

1 flaske bayerøl
5 liter vann
½ pakk søtningstoff (SØTEX)
1 ts sukker
1 fingerbøl gjær (1/4 pakke med gjær)
Ingrediensene blandes og står i romtemperatur til dagen etter før det tappes på flasker.

Kari Sperstad
Skjåk

Hadelands-øl

16 l vann
1 fl tomtebrygg
2 kg sukker
6 fl vørterøl
½ ts gjær
Rør alt sammen. Tappes rett på flasker. Skal stå lunkent noen timer og så til kjellers med korker på.

Lesja-øl

50 g gjær
1 kg sukker
½ kg brunt sukker
1 fl vørterøl
1 fl lettøl
15 l vann
Tappes på flasker med en gang etter at det er rørt ut. La ølet stå ei uke før det drikkes.

Mari Flittie Utgård
Lesja


 
10 SISTE FRA NRK HEDMARK OG OPPLAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no