|
|
|
|
|
|
|
|
KONTAKT
NRK Hedmark og Oppland
2626 Lillehammer
Tlf: 61 28 72 00
Fax: 61 28 72 32
Distriktsredaktør
Nettansvarlige
|
|
| |
Bestemors øl og diabetikerøl Publisert 19.12.2002 10:13. Bestemors ølKok opp 30 l vann (ta det i flere omganger/kjeler). Helles over på ballong når det er lunkent. I den første kjelen har jeg i 50 gram humle (kjøp den på apoteket). En hel en rå ingefær deles opp i småbiter. I samme kjelen har du også en stor einerkvast. Er det ikke mange einebær på kvisten, kan du kjøpe einebær i butikkens krydderhylle.
I neste kjelen har du i ett glass maltekstrakt.
Løs opp 1 til 2 kilo sukker eller kandissukker (det siste gir best smak) og 250 - 500 gram med honning . For å få farge, ha i en liten flaske tomtebrygg.
Avkjøl brygget til 30 grader, ha deretter i 50 gram gjær, to flasker vørterøl eller bokkøl.
La det stå i 24 til 30 timer og fyll over i bøtter, slik at det blir bunnfall. Tappes deretter på flasker. Kan drikkes etter noen dager. Bør stå kaldt.
Laila Robøle Holtan
Øystre Slidre.
Diabetikerøl½ flaske tomtebrygg
600 gram sukker
flytende søtningsstoff
½ pakke gjær
Einebær/ingefær etter smak
Blandes i tre liter vann og kokes opp før gjæren tilsettes ved kroppstemperatur på brygget. Du tilsetter deretter 12 liter lunkent vann. Så skal brygget gjære før du tilsetter søtningsstoffet (flytende) etter smak. Skal stå i romtemperatur i ett døgn før det tappes på flasker.
Det er også mulig å tilsette einebær og/eller ingefær etter smak.
Målfrid Gjevre
Arneberg
Diabetikerøl1 flaske bayerøl
5 liter vann
½ pakk søtningstoff (SØTEX)
1 ts sukker
1 fingerbøl gjær (1/4 pakke med gjær)
Ingrediensene blandes og står i romtemperatur til dagen etter før det tappes på flasker.
Kari Sperstad
Skjåk
Hadelands-øl16 l vann
1 fl tomtebrygg
2 kg sukker
6 fl vørterøl
½ ts gjær
Rør alt sammen. Tappes rett på flasker. Skal stå lunkent noen timer og så til kjellers med korker på.
Lesja-øl50 g gjær
1 kg sukker
½ kg brunt sukker
1 fl vørterøl
1 fl lettøl
15 l vann
Tappes på flasker med en gang etter at det er rørt ut. La ølet stå ei uke før det drikkes.
Mari Flittie Utgård
Lesja
|
|
|
| |
|
10 SISTE FRA NRK HEDMARK OG OPPLAND
| |
|
|
|