skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Påskemat toppbanner 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Påskemat
PÅSKEMAT
 
Påske (banner)
Påskelabyrinten (banner)
 
 Skille

Påskefeiring og den forlorne haren

Påskeferie, fjell, appelsiner og sol fra en skyfri himmel. Vår, sjø, påskekrim, god mat og drikke er noe av det vi forbinder med late feriedager. Men vet vi egentlig hvorfor vi feirer påske og hvorfor lammet har så sentral plass i påskehøytiden?

Publisert 01.04.2001 14:20.
Skitur med lammesteik.
Foto: Tøllefsen/OFK
Påske betyr forbigang, og henspeiler seg på morderengelen som gikk forbi alle hus som hadde blodet fra et lam strøket på dørstolpene. De som ikke hadde det lå dårlig an fordi da skulle morderengelen drepe den førstefødte i huset. Jfr. 2.Mos. kap. 12. Lammet er det eldste påskesymbolet og var opprinnelig en offergave, det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring.

Her hos oss er påskelammet symbol på at Gud ofret sin sønn for vår skyld. Mange steder var det vanlig å dra opp på en fjelltopp tidlig påskemorgen. Man trodde at sola oppførte seg helt spesielt denne dagen og danset på himmelen, i glede over Jesus oppstandelse.

Helt siden utgangen av Egypt har jødene feiret påsken som en av sine viktigste høytider, til minne om denne hendelsen.

I førkristen tid feiret man vårfest " den store gledesfesten" og i Norge trodde en lenge på at natten til skjærtorsdag dro heksene til Blokksberg. Da var det viktig at sopelimen stod ute på trammen, hvis ikke ville heksene ta med seg en hest, ku eller geit fra gården.

I dag velger mange å reise til fjells for å "slikke sol" og kose seg, mens andre velger hjemme- eller sjøpåske for å prise våren. Det ytre høytidspreget sørger egg, lammet, gult og håpefullt grønt for. På 1700 tallet i Tyskland og Sveits dukket påskeharen opp som påskesymbol og har fortsatt en sentral plass i påskehøytiden. Påskeharen legger ut påskeegg, det er enten sjokoladeegg eller dekorterte egg. Barna må lete etter eggene og det er viktig å finne flest egg.

Her i Norge er vi ikke veldig kjent med denne tradisjonen, men flere og flere tar tradisjonen til seg og begynner å praktisere denne skikken.

"Forloren haren" hører til i våre gamle oppskriftssamlinger, og er for så vidt like aktuell i dag. Den dukker av og til opp i kokebøkene. Forloren betyr "uekte", "falsk" eller "eftergjort" som noen kokebøker sier. Det vil egentlig si etterligne eller imitert. Det brukes på en rett som prøver å virke litt finere enn den er. I tidligere tider kunne det være mangel på harer og da lagde en forloren hare av kvernet storfekjøtt.

Påskehøytiden inneholder mange dager som må fylles. Vi ønsker imidlertid å gi tips til gode middagsretter du kan lage de andre dagene. Kjøttdeig er anvendelig og har du det i huset kan du enkelt trylle fram alt fra klassiske norske retter til mer temperamentsfulle og eksotiske retter.. Butikkpakket kjøttdeig har 5 dagers holdbarhet, mens den gasspakkede 10 dager. Følg med på datomerkingen!


Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Siste saker:
Siste saker:

Vi har en vinner!

Påskekunnskapen blant våre lesere var stor. Vi har kåret en vinner som får klassikeren "Påskeeggene" av Gabriel Scott.

En god grytestek

Hva kan vel være bedre enn en gryterett som passer seg selv? Her får du oppskrifter på to deilige lammegryter.



Appelsinkake til påsken

Påsken er tiden for kos. Lag denne deilige appelsinkaken og inviter på kaffe!

21 millioner egg...

I løpet av påsken kommer nordmenn til å spise 21 millioner egg.

 
OPPSKRIFTER PÅ E-POST
Få e-post hver fredag med smakfulle oppskrifter, gode tips til kjøkkenet og de siste matnyhetene:
SØK ETTER OPPSKRIFTER
Skriv inn en ingrediens, navn på retten eller kokk for å søke blant oppskriftene våre:
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no