OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Religion og livssyn

Her er du: NRK > Fakta > Religion og livssyn

Oppdatert 02.04.2002 13:03

RELIGION OG LIVSSYN

 

Millioner i vannet for å renses

Publisert 12.01.2001 13:19

Verdens største religiøse festival er i gang, i Allahs by Allahabad i India. Pavens milleniums-feiring i Roma blir smått stell i sammenligning.

Søndag vil åtte millioner gå i prosesjon sammen med hinduismens øverste ledere, og dukke ned i hellig vann. Det er Mahakumb i Allahabad. Det skjer bare hvert tolvte år

Den store hinduistiske festivalen i Allahabad startet tirsdag. Da gikk en million mennesker i vannet. I morgen følger åtte millioner sine religiøse ledere i prosesjon ned i Ganges.

(Fotos: AP)

60 millioner vasker sine synder

Ti dager senere, den 24. januar, vil tretti millioner mennesker vasse i elva og rense seg, og når det hele er slutt, vil minst 60 millioner mennesker ha vasket av seg sine synder - blant dem en rekke amerikanere og europeere, som føler seg som en del av den hinduistiske verdensorden.

Det er ikke merkelig at vestlige kunstnere blir grepet av hinduismen. Hinduismen er en jungel. Mange som går inn i den, opplever at den røsker opp i deres vante forestillinger, den blir til inspirasjon.

Hinduismens nye marked - USA

Ved et steinhuggeri sør i India, ser jeg en veldig samling av indiske gudebilder - tonnevis, faktisk. De er på vei til hinduismens nye marked - USA.

Religionen er skapt av ariene, indo-europeerne som kom nordfra til India for omkring 4000 år siden og fordrev urbefolkningen til små enklaver i urskogen. Urbefolkningen bor der fortsatt, men ariene er blitt til en milliard i antall. Fra dem kommer veda-skriftene.

Fylt av fyndord og legender

Vedaene - åpenbaringsskriftene, ble til tusen år før vår tidsregning. I volum omfatter de seks ganger Bibelens tekster. Tradisjonen fortelles også i historier, i verdens lengste dikt, Mahabharata, fullt av eventyr, legender, fyndord og ordtak.

Et annet dikt, tusen år yngre, er likevel mer levende blant hinduene. Det er diktet Ramayana, som handler om skyld og ansvar. Omkring sju hundre år etter vår tidsregnings begynnelse, spredte de seg ut over verden - og etter tusen år nådde hinduismen Europa, som en følge av den britiske koloniseringen av kontinentet.

Både askese og ekstase

India og hinduismen ble identisk med det eksotiske, og dukket opp i mange uttrykksformer, både i teatret, musikken og i poesien.

India har skapt mange drømmer. Hinduismen har alt. Den som ønsker seg askesen, finner den. Den som ønsker seg ekstasen, finner den. Den med filosofiske tilbøyeligheter, vil oppdage et helt nytt univers, og den som søker sin lidelse bekreftet, vil finne også den i hinduismen.

Hinduismen er langt mer mangfoldig enn kristendommen - og av og til kan det være vanskelig å finne hva som holder dem sammen, der de marsjerer ned bredden av Ganges.

Den uforståelige tiltrekningen

For de som ser på de ytre ting i India, på fjernsynsbildene, som søker det sære og avskyelige i andre kulturer, er hinduismens tiltrekning uforståelig.

Det er heller ikke lett å skjønne kaste-tradisjonen. Det finnes omkring 3000 forskjellige kaster i India, forskjellige varianter som nærmest ligner yrkeslaug - bortsett fra brahminene, som finnes over hele kontinentet. Kastevesenet er forbudt, men folk vet som regel hvilken kaste de hører til. I byene har kastevesenet i dag liten betydning.

Behovet for å være ren

Ett har de felles - behovet for å være ren. Renhet og renselse går igjennom alt, både ritualene og det daglige liv. Det dreier seg også om å vaske seg - inderne holder ofte en hygienisk standard som ingen europeere vil klare i tilsvarende omgivelser - men det er først og fremst knyttet til sinnets tilstand. Du stiger ikke ned i Ganges for å skylle av deg svetten og pusse tennene. Dette er en symbolsk handling.

I hinduismen er enkeltmennesket ikke et mål i seg selv. Enkeltmennesket er en del av en større helhet. Dette går igjennom all hinduisme og gjøre at så mange føler at de gjennom hindusimen kommer inn i en sammenheng, slik at de blir en del av en kosmologi.

I hinduismen finnes det ingen misjonsbefaling tilsvarende den kristne. Hinduismen trekker likevel.


Per Olav Reinton
P2s lørdagskommentar 13.01.01
Bearbeidet for nett av Tom Egil Hverven



 
 
SØK

Banner brobyggerne 140
Banner andakten 140
Banner på kirkebakken 140
Banner gudstjenesten 140
Banner TV-gudstjenesten 140
Høyrebanner_livssyn_på_tv
RELIGIØSE SØK

10 SISTE RELIGION OG LIVSSYN
25.03.2002 10:35
Brevvennen i Shangzhou
23.11.2001 09:39
Savner medmenneskelighet
29.08.2001 10:53
Hele verden synger
22.05.2001 13:14
Avholdsmann i fotballrus

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 22:06