OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Religion og livssyn

Her er du: NRK > Fakta > Religion og livssyn

Oppdatert 02.04.2002 13:03

RELIGION OG LIVSSYN

 

Brevvennen i Shangzhou

Publisert 25.03.2002 10:35 - Oppdatert 02.04.2002 13:03

Misjonen krevde sitt. I Norge vokste mange misjonærbarn opp uten foreldre.Det var umulig for ham å besøke faren i Kina, han fikk aldri visum til innlandet men kunne bo og gå på internatskole i Shanghai..

Misjonen krevde sitt. I Norge vokste mange misjonærbarn opp uten foreldre.Det var umulig for ham å besøke faren i Kina, han fikk aldri visum til innlandet men kunne bo og gå på internatskole i Shanghai..Da valgte de å la far bli hjemme i Norge Senere, etter at kommunistene kom til makten, har store deler av Kina vært lukket. Far har aldri kunnet reise inn og se hvor faren bodde og arbeidet. Men så kom en helt spesiell invitasjon. En gruppe etterkommere av misjonærene ble invitert av myndighetene til å reise inn på ”feltet”. Fra USA og Norge møttes de i Hong Kong for å reise sammen inn hvor de norske misjonærene bodde.

Fars store håp var å finne ut hva som skjedde med brevvennen Hung Tsai. Han var postbud og en av de få som kunne engelsk på misjonsstasjonen. I ungdommen var det han som skrev fra Kina og fortalte om landet og foreldrenes liv gjennom brevene. Da kommunistene kom til makten og misjonærene måtte flykte fra landet, ble kontakten brutt med Hung Tsai, han flyktet også far har aldri hørt fra ham siden.


Litt om farfar Christian Hvidsteen

Født i Kvelde i Vestfold. Fikk ”kallet” i før første verdenskrig da han leste i en avisnotis at Tyskland kalte hjem tyske misjonærer for å bli soldater ved fronten.
Farfar trakk alle tennene og satte inn gebiss før han reiste ut .
Han overlevde tre koner. To av de var med til Kina og det var et tøft liv med mye sykdom og et sterkt ”kall” som drev ham. Han grunnla misjonsstasjoner og jobbet med å bygge skoler og sykestuer i flere byer.

Men hvorfor måtte han reise til innlandet i Kina? Et sted nesten umulig å komme til. Et barn og barnebarn reisete i misjonærens fotspor for å finne svar på valgene som ble gjort den gang og kanskje finne brevvennen Hung Tsai .

Reisen

Etter døgn i buss fra by til by i Kina innland og mange mottagelser i menigheter som fortsatt er aktive, finner vi ved en tilfeldighet Hung Tsai. Han flyktet fra Shangzhou, byen sin, og bosatte seg i en annen, større by mange mil unna. Der gikk det rykter om besøk fra vesten i kirkene . Han satte seg på en buss med datteren og reiste 5 timer over fjellet for kanskje å treffe far i hjembyen sin .Det var rørende å se en 70 åring og en 83 år gammel mann møtes ansikt til ansikt for første gang og minnes.

Vendepunkt

For far var dette et vendepunkt og han forteller at det vonde inni ham løsnet.
Savn, bitterhet og spørsmål ble lettere å leve med etter dette møte på høyslettene midt i hjertet av Kina. Etter reisen har brevene igjen begynt å komme.


Veslemøy Hvidsteen
21.3.02







 
 
SØK

Banner brobyggerne 140
Banner andakten 140
Banner på kirkebakken 140
Banner gudstjenesten 140
Banner TV-gudstjenesten 140
Høyrebanner_livssyn_på_tv
RELIGIØSE SØK

10 SISTE RELIGION OG LIVSSYN
25.03.2002 10:35
Brevvennen i Shangzhou
23.11.2001 09:39
Savner medmenneskelighet
29.08.2001 10:53
Hele verden synger
22.05.2001 13:14
Avholdsmann i fotballrus

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   04.01.2009 12:04