OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Religion og livssyn

Her er du: NRK > Fakta > Religion og livssyn

Oppdatert 02.04.2002 13:03

RELIGION OG LIVSSYN

 

Fotballhelt med beina på jorda

Avholdsmann i fotballrus

Publisert 22.05.2001 13:14 - Oppdatert 22.05.2001 15:03

Morfaren, som var lærer på søndagsskolen, forteller at Jan Åge var nysgjerring, spurte og fikk svar. Han var ikke helt rolig av seg, men fikk like vel med seg verdier som senere har preget livet hans.

Lyd og video-ikon nytt
  • video Hør om Jan Åge Fjørtoft. Ved Helge Gudmundsen. [WM]  


  • Jan Åge Fjørtofts største øyeblikk i livet er i kampens 89. minutt. Frankfurt er i poengnød og må score - ellers rykker laget hans ned. Men Tysklandsproffen får ballen og scorer!

    Da er han den store helten. Men slike øyeblikk er ofte tilfeldigheter, men det er moro når man blir helten, sier den sympatiske sunnmøringen.

    Jan Åge jubler etter scoring
    Han minnes også året 1993. VM-kvalifiseringskampen mellom Polen og Norge ble opptur. Det var i pionertiden, og Norge var på veg til å finne sin plass blant europeisk fotball. I denne kampen scoret Jan Åge 2-0-målet, og Norge var i VM for første gang.


    Da sang Per Ravn Omdal negro spirituals. Det var et stort øyeblikk, sier Jan Åge.





    Fra sin tidligste barndom og ungdom minnes han tiden i ten-sing-miljøet. Da var han glad i å synge, og han nynner med ennå! Jan Åge velger selv musikken i programmet "Avholdsmann i fotballrus" i samtale med Helge Gudmundsen.

    Han ble nesten en moden mann før han ble en reflektert mann. 28 år gammel ville han selv bestemme over livet sitt og valgte kurs.

    Han har også med seg 13 år fra søndagsskolen, og han minnes at han på vegen hjem ofte gikk innom både besteforeldre og oldeforeldre og fikk seg mat, forteller han.


    Når en sunnmøring som Jan Åge og en nordlending som meg kommer sammen, da blir det gøy, sier Jahn Ivar "Mini" Jakobsen. De fant fort tonen sammen på landslaget, og har hatt mange hyggelige stunder sammen både på og utenfor banen.

    Mini forteller at Jan Åge er en reflektert mann og har mye å gi. Han har mye IQ, sier Mini.

    Morfaren, som var søndagsskolelærer, forteller at Jan Åge fikk med seg mye. Han var nysgjerring, spurte og fikk svar. Han var ikke helt rolig av seg, men fikk like vel med seg verdier som senere har preget livet hans.

    Bestefaren forteller at Jan Åge var en særdeles snill gutt - en attest det kan være godt å vise til!. Jan Åge sier han har mye å takke sine beste- og oldeforeldre for, - og han tenker på dem hver dag.

    Han tar med seg det lyse og fine i kristendommen, fordi det gir livet mening og perspektiv. Han sier han er tolerant og ydmyk overfor andre mennesker. Han vil ikke sette mennesker i bås. Han har en utpreget rettferighetssans, og blir fort engasjert når han ser urett i samfunnet.

    Han vil tone litt ned myten om den strenge avholdsmannen. Riktignok ser han farene med alkoholen og sier at alkohol og idrett ikke hører sammen. Det er viktig å vise barn og unge gode holdninger, og rusmiddelproblemet er et problem som vi ikke må ta lett på.

    Han har profilert seg også gjennom Motorførernes Avholdsforbund, et engasjement Jan Åge fortsatt ønsker å ha.

    Du kan høre programmet med Jan Åge Fjørtoft i NRK P1 torsdag 24. mai - Kristi Himmelfartsdag - kl. 7 og 17.

    Tekst og bilder tilrettelagt av Helge Helgheim.







     
     
    SØK

    Banner brobyggerne 140
    Banner andakten 140
    Banner på kirkebakken 140
    Banner gudstjenesten 140
    Banner TV-gudstjenesten 140
    Høyrebanner_livssyn_på_tv
    RELIGIØSE SØK

    10 SISTE RELIGION OG LIVSSYN
    25.03.2002 10:35
    Brevvennen i Shangzhou
    23.11.2001 09:39
    Savner medmenneskelighet
    29.08.2001 10:53
    Hele verden synger
    22.05.2001 13:14
    Avholdsmann i fotballrus

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 03:49