skilleResultaterskille_slutt
Hestesport  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Sport og spill > Hestesport Sist oppdatert 13:03
 

Legendarisk hestedrap løst

Foto: Torsten Blackwood, AFP
Foto: Torsten Blackwood, AFP
Et av veddeløpshistoriens eldste og mest klassiske mysterier er løst: Den legendariske galopphesten Phar Lap ble forgiftet med arsenikk, viser høyteknologiske undersøkelser.

Publisert 23.10.2006 13:03.
Australske Phar Lap hadde heltestatus på linje med de mest berømte idrettskvinner og menn i Australia i tiden rundt 1930. I 1932 døde hesten brått i USA, der den trolig hadde fått en giftsprøyte etter ordre fra amerikanske gangstere, skriver Sydney-avisen Daily Telegraph.

Gangsterne var redde for at hesten skulle påføre ulovlige veddemålsagenter store tap, het det på avisens nettsider mandag. Phar Lap hadde vunnet 37 av de 51 løpene der den stilte til start, blant dem det prestisjetunge Melbourne Cup-løpet i 1930.

- Vi har gjort observasjoner som kan forklares med at hesten ble forgiftet. Vi kan ikke forklare disse observasjonene på noen annen måte, sier den australske vitenskapsmannen Ivan Kempson til Daily Telegraph.

Han og hans kolleger har brukt en såkalt synkotron (partikkelakselerator) til å granske et hårstrå fra Phar Lap. I år 2000 ble den samme teknologien brukt til å analysere seks av Ludwig van Beethovens hårstrå og dermed påvise at den store komponisten døde av blyforgiftning.

(NTB)


 
Annonse
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no