skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 

USA - fordi det er fett

Lars Ramslie ville bli feit, og har skjønt at USA er stedet å dra. Store Studio snakket mer med ham om oppfeting, og ga en oversikt over hva betjentene i Verdenspolitiet kjører i seg.

Publisert 24.03.2003 13:57. Oppdatert 17.06.2003 12:13.
SE OGSÅ:
  • USA  nrk.no/mat har flere oppskrifter
ALT OM:
"I don't necessarily consider McDonald's junk food. You know, they have chicken sandwiches, they have salads."
--Bill Clinton

Junk food eller ikke junk food? Spiller ingen rolle. En helt vanlig diner er full av søplemat.
Neida, og ikke hadde han sex med Monica Lewinsky heller. Disse presidentene kan få sagt det. Hvis de da ikke setter pretzels i halsen, som lille-Bush gjorde.

Spiser seg gjennom USA

Nok storpolitikk. Lars Ramslie la på en ferd gjennom USA. Ett av formålene med turen var å spise seg god og trinn til lanseringen av hans siste roman, "Fatso", i mai.

Nå gikk ikke dette oppfetingsprosjektet helt etter planen. Lars hadde forsøkt å fete seg opp før, og kom fram til at han ikke egentlig hadde lyst på en reprise. Om det var denne artikkelen om amerikanske matvaner som fikk ham til å skifte mening, er heller uvisst.

Lars Ramslie - forfatteren som dro til USA for å gjøre seg fet.

Matvraket Elvis

Når vi skal velge guide og ledestjerne, er bare den beste god nok: Kongen. Elvis Presley har foruten en mengde gromlåter og en mengde grumsefilmer etterlatt seg et ry som den fremste representanten for The American Cuisine. I matveien var Elvis en mann av folket hele sitt liv. Bortsett fra at mengdene var ekstreme, spiste han det samme som veldig mange andre spiste da og spiser nå.

Helt fra Elvis var en neve stor ble han foret med klassisk sørstatskost. Og selv om familien var mindre bemidlet, skulle det ikke stå på å feite opp godgutten. Maisbrød, peanøttsmør og buttermilk (snublende nær kremfløte) gled ofte den forbi den vordende gullstrupen.

Elvis - vår konge og ledestjerne i det amerikanske kjøkken. Du får oppskriften på hans spesial-sandwich lenger ned på siden. Foto: Getty Images.

Fritert ekorn

Kjøtt var det verre med, men far Presley visste råd. Gleden var stor hver gang han kom hjem med hagla og noen nyskutte ekorn. Ja, du leste riktig. Selvsagt var fritering den foretrukne tilberedningsmetoden:

To unge ekorn
Salt etter smak
1/4 ts nykvernet pepper
4 spiseskjeer smør
1,5 dl hvetemel

1. Flå og vask ekornene. Når du flår dem, pass på at du fjerner alle hårene.
2. Bank forsiktig med mørningshammer til beina er knust og kjøttet er mørt.
3. Krydre med salt og pepper.
4. Smelt smøret i en kasserolle på middels sterk varme.
5. Vend ekornene i melet og legg i smøret.
6. Snu når kjøttet har fått en brun overflate. Kjøttet er ferdig når det er gyllenbrunt og gjennomstekt.

Forsøk å få tak i unge ekorn. De gamle er som regel for seige.

Men stakkars Nøtteliten ble flådd, fritert og spist i barndomshjemmet til Elvis.

7-Up-gelé

Og hva er vel bedre enn litt fargerike uformeligheter til dessert?

1 pk sitrongelatin
1 pk limegelatin (dette fås sikkert i en dertil egnet sørstatsbutikk)
5 dl varm 7-Up
2,5 dl cottage cheese
1 boks knust ananas
Grønn konditorfarge (kan sløyfes)

1. Tilbered gelatinen etter anvisningene på pakken, men erstatt vann med 7-Up. Kjøl blandingen ned til romtemperatur.
2. Rør inn resten av ingrediensene.
3. Legg blandingen i dertil egnede former.
4. Sett i kjøleskap i minst et par timer, gjerne over natten.

Det går sikkert fint å bruke grønn eller blå Sprite også. Elvis sitter sikkert på sitt hemmelige skjulested og super brusen i seg akkurat nå.

Den berømte sandwichen

En annen, enklere dessertvariant som Elvis var veldig glad i, kalles Cola Float. Man fyller ganske enkelt en bolle med Cola (fortrinnsvis Pepsi) og la et større antall kuler vaniljeis flyte rundt i den mørke væsken. Denne fant han på helt selv, i likhet med den kanskje mest berømte oppskriften: Peanøttsmør- og banansandwich.

To skiver loff/hvitt brød
To veldig toppede spiseskjeer mykt peanøttsmør
1/2 svært moden banan, knust med gaffel
2 spiseskjeer margarin (sic)

Smør peanøttsmør og banan på brødskivene. Smelt smøret over middels varme i en kasserolle. Stek smørbrødet så det blir brunt på begge sider. Serveres varmt. Spises med kniv og gaffel.

En ekte cupcake i en turkisfarge du ikke ante eksisterte.
Om ikke Elvis-maten skulle falle i smak for Lars Ramslie, eller det bare er gamle ekorn som hopper rundt i Redwood-skogen, har det usanske kjøkken en andre rekke spesialiteter som skulle gjøre det å fete seg opp til en smal sak.

For- og hovedrett

Butter: Grunnregelen er "smør på alt!". Kinobesøk i USA kan bli en svært kvalmende affære dersom du glemmer å skrike "Hold the butter!" til popcorn-betjenten.
French fries: Egentlig fransk, bare med enda mer frityrolje og enda mindre potet.
Ketchup: Trenger ingen nærmere forklaring.
Burger: Erkemåltidet. Gjerne med masse majones.
Pretzels: Svær saltkringle av jødisk opprinnelse. Mest kjent for å havne på tvers i presidenthalser.
Bakt potet: Monsterdigre poteter fylles med smør, rømme, bacon, ost og alt annet som har en rasende høy fettprosent.
Barbeque/steaks: Amerikanerne elsker grillen sin. Og de odler fram gedigne dyr som gir svære biffer, steiker og ikke minst spare ribs.
Sloppy Joe's: Kjøttdeigguffe, sennep, ketchup, sukker og løk mellom to hamburgerbrød. Og dette severer de til skoleunger. Æsj.

Twinkies. Noe av de ekleste som noensinne er framstilt av menneskehender. Dette er omtalt som en "beauty shot" på twinkies.com.

Dessert

Doughnuts: Smultbolle med trekk og/eller strø. Konsumeres først og fremst av politimenn, skal vi tro filmer og tv-serier.
Paier, som apple pie, cherry pie, pecan pie: Diner-kaka framfor noen. Kirsebærvarianten udødeliggjort av agent Cooper i tv-serien Twin Peaks.
Cupcakes: Også kjent under navnet mazariner. Kompakte småkaker i metallform, ofte med glasur i farger du ikke ante at eksisterte. Vi anbefaler Lars Ramslie en tur på Magnolia Bakery i New Yorks West Village, hvor man også kan sette tennene i ostekaker store som møllehjul.
Girl Scout Cookies: Selges på dører i svært mange amerikanske filmer, stort sett av speiderpiker i korte, skotskrutete skjørt. Mystisk nok ser vi aldri noen spise dem.
Twinkies: Apropos ikke spise. Den eneste jeg har hørt om som helt bevisst kjørte i seg disse svampekakene med kremfyll, hadde inhalert tryllerøyk i lengre tid før Twinkies-lysten meldte seg. Man må nok være i kontakt med det utenomjordiske for i det hele tatt å tenke på å spise dette.

.:Oppskriftene er hentet fra David Adlers "The Life and Cuisine of Elvis Presley". Boka inneholder også oppskrifter på mat som faktisk lar seg konsumere.:.

Av Ingrid Sande Larsen, som drikker grønn te og spiser salatblader resten av uka

Siste saker:

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no