skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 
Tung, tung debatt:

I have a big dick, you know...

”Mannnen som elsket Yngve” er tittelen på årets roman fra Tore Renberg. Boka er skrevet etter at Tore dro fra Oslo og fant en helt ny kreativ inspirasjon i sin fødeby Stavanger.

Publisert 19.03.2003 13:00. Oppdatert 11.08.2003 08:40.
Den energiske unge herren var rett og slett litt utslitt og lei av å bo i Oslo og stadig ende i verbalt basketak og rødvinsrus med en eller annen litteraturkamerat.

Debut nummer to

Det ble mer salong-basserall enn Tore orket. Han dro hjem og skrev en bok som han selv beskriver som en debut nummer to.

Den første bokdebuten kom i 1995. Siden har det kommet 11 bøker og ørten tv-programmer på NRK2 og en plateutgivelse med bandet "Verdensrommet".

Årets roman fikk gode kritikker og ble Tores første møte med det brede bokpublikummet i Norge. Vi tillater oss likevel å mimre om den viltre fortiden da Tore fremdeles bodde i Oslo og digga å yppe til strid.

Kranglet med Ari

Får "fadermord-debatten" en bjelle til å ringe? Ikke det, nei. Men når vi legger til at de to store litterære kamphanene i Dagbladet sommeren 1999 het Tore Renberg og Ari Behn, demrer det vel for noen flere.

Kort fortalt: Tore Renberg tillot seg å mene at norske forfattere skrev sabla bra bøker og at det egentlig sto ganske bra til. "Vi lever i en god tid," skrev Tore. En slik total mangel på opprør provoserte mannen fra Moss.

Tore Renberg er lei av å kjekle i avisspalter og har flyttet til Stavanger med kona. Mer om dette, musikk og den nye boka hans i kveldens Store Studio! Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Kast heltene!

Ari Behn ble vred som bare han kunne bli, og talte varmt for å hive alle gamle helter på søppeldynga og å myrde sine litterære fedre. Forfattere burde komme seg vekk fra lesesalen på Blindern og gjøre som Behn: Reise ut i verden og menge seg med andre folkeslag, så som sjømenn, beduiner og lyssky individer i Las Vegas.

Duell uten hanske

"Opprøret ditt er utdatert, Ari!" svarte Tore, og Ari svarte Tore igjen, og en haug andre forfattere slengte seg på. Dagbladet lot kamphanene møtes til duell på seinsommeren etter denne strømmen av rødglødende avisinnlegg. Men Ari kastet ingen hanske. Det var seinere, da Kjetil Rolness skrev dritt om vennene hans i selvsamme avis.

Her er noen utdrag

Merk spesielt den fyndige avslutningen.

Behn: - Jo, Shakespeare kopierte. Han stjal jo som en ravn!

Renberg: - Ja, men han skapte noe som var fullkomment originalt.

Behn: - Enig. Det er jo mitt mål, og litt beskjedent vil jeg si at...

Renberg: - ...du er ikke beskjeden, Ari. Herregud!

(...)

Ari Behn - fra den tiden han var illsint debattant og duellant uten hanske. Foto: Scanpix.
Renberg: - Helt personlig, Ari. Du vet at jeg mener at jeg er genial. Like mye som du mener du er genial. Mitt sjølbilde er makabert stort. Men det har ikke noe med dette å gjøre. Når du kaster deg inn i denne debatten, så skriver du like mye om deg sjøl som du gjør om litteraturen. Derfor er det mange mennesker som i likhet med meg reagerer på at det du gjør mest av alt virker sjølpromoterende.

Behn: - Åhhhh. Nei.

Renberg: - Jo, det har jeg skrevet og det står jeg for.

Behn: - Hør nå, Renberg: Det skuffer meg at du sier det du sier. Poenget mitt er at jeg snakker som forfatter.

Renberg: - Du kan ikke dekke deg hundre prosent bak det å være forfatter, Ari. Du påtar deg en stor autoritet når du går ut og sier at all ny litteratur er skit. Du høres ut som det forlagsmennesket du anklager meg for å være. Du høres ut som noe ganske mye mer enn en fyr som sitter hjemme og sysler på hybelen. Du sier «Sånn er det!». Dermed påtar du deg noe mer og du taler manges sak. Du er ikke bare lille Ari Behn.

(...)

Behn: - I have a big dick, you know...

Renberg: - And I have a big brain.

(Dagbladet, fredag 29. august 1999)

Sakset sammen av Ingrid Sande Larsen

LENKER
Kjør debatt! Les hele duellen i Dagbladet
Kritikk 99 Samleside for Dagbladets litteraturdebatt
Siste saker:

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no