skilleToppbanner: Store studio denne ukaskilleStemmer fra arkivetskille_slutt
Store Studio 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Store Studio
er nettredaktør.
Adr. Store Studio
RT32, 0340 Oslo
Tel 2304 2458
Tips oss:
Kom og se på oss:
Tel 2304 2166

 
GORE VIDAL:

En dandy folkefiende

Han er samfunnsrefser, bestselgende forfatter, homsetalsmann og en amerikansk jet-seter med høy medieprofil. Jackie O. er stesøsteren hans, og hans siste bok var det ingen amerikanske forlag som turde å gi ut, av frykt for å bli svartelistet av Pentagon. I forrige uke var Gore Vidal i Norge, og i Store Studio.

Publisert 11.09.2002 14:22. Oppdatert 16.09.2002 12:51.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
"USA er nødt til å kollapse, det er uunngåelig. Glem kunsten, glem litteraturen. I disse tider er et politisk engasjement viktigere, husk at du lever i en ekstremt sårbar verden."

Vidal er en mann med klare meninger, med en sjelden evne til å spissformulere dem. Han er kjent for å foretrekke fjernsynsintervjuer framfor trykte medier, og før intervjuet med Store Studio gjorde han det klart at TV er et medium han har lekt med i 50 år.

Hvorfor verden hater USA

Vidal er invitert til Norge av tidsskriftet Samtiden i forbindelse med 11. september, hvor han skal holde foredrag i Nobelinstituttet. Årsaken er at Vidal har profilert seg som en av de skarpeste kritikerne av amerikansk utenrikspolitikk, og etter 11/9 har han hatt problemer med å bli publisert i USA. Hans siste bok, "Perpetual war for perpetual peace. How we got to be so hated", en USA-kritisk artikkelsamling kommer på norsk i anledning besøket.

Bush mer skremmende enn terroristene

Amerikanerne har større grunn til å frykte sin egen president enn terrorister, sier Vidal. Han er ikke i tvil om at Bush-administrasjonen kjente til terrorplanene i lang tid før 11. september. Han beskriver den amerikanske presidenten som "a redneck calvinist", og mer enn antyder korrupsjon og konspirasjoner i amerikansk topp-politikk.

Caligula gikk ikke langt nok

Ved siden av sitt glødende politiske engasjement har Vidal profilert seg som romanforfatter, og som forfatter av filmmanus. Blant hans mest kjente filmer finner vi "Suddenly last summer", "Ben Hur" og ikke minst den dampende erotiske kultklassikeren "Caligula". Sistnevnte handler om den romerske keiseren Caligula, og Vidal trakk navnet sitt fra rulleteksten fordi han mente den ferdige filmen ikke gikk langt nok i å vise homoseksualiteten blant romerne.

LENKER
Siste saker:

 
SENDETID
Mandager
kl 23.10 på NRK1.
Reprise tirsdager
kl 20.05 på NRK2.
Debatt:
FOTOALBUM
10 SISTE STORE STUDIO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no