Stereo 3-1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Stereo
 

Dirty Martini

Dirty Martini likner på Dry Martini, men som navnet tyder på, ser den mer "skitten" ut. Dessuten har den en plass i verdenspolitikken!

Publisert 26.02.2003 15:21.
Dirty Martini er basert på en vanlig Dry Gin Martini, men tilsatt en teskje olivenvann, som er den laken oliven har stått i.

Dette gir drinken en stram, behagelig saltsamk, men gjør også at den ser litt "skitten" ut.

Politisk drink

Dirty Martini var favorittdrinken til president Franklin D. Roosevelt, og ble kalt for hans hemmelige våpen.

Under Teheran-konferansen i 1943, vartet Roosevelt opp Stalin og Churchill med denne drinken. Stalin ble så pussa at han ifølge historien gikk med på mye mer enn han hadde tenkt på forhånd. Hans utenriksminister, Vyacheslav Molotov, var visst ikke fullt så imponert.

Moralen er uansett at selv kommunistdiktatorer og amerikanske presidenter kan komme overens uten å ty til massiv krigsføring - bare det er tilstrekkelig alkohol til stedet.

L'Chaim!

Slik lager man en Dirty Martini:

En god Martini er så kald at du blir redd for tennene dine. Da er det viktig at alt du bruker av ingredienser og utstyr er kaldt.

Gin kan du gjerne ha i fryseren. Glassene og røreutstyr kan stå i kjøleskapet frem til det skal brukes. Sørg for at alt er rent og pent.

Det er lurt å lage garnityret først, da er det klart til bruk og kan puttes rett oppi den ferdige drinken, som ikke rekker å bli varm.

Finn frem oliven. Tre to bær på en tannpirker eller et cocktailspyd. Legg det til side.

Hvis du skal ha en sitron "twist" i stedet for oliven, lag den nå: Skjær et lite, tynt flak av sitronskall med en skarp kniv. Ta frem et kaldt røreglass og fyll det 2/3 opp med de kaldeste isbiter du kan oppdrive.

Hell vermuten i røreglasset, mengden avhenger av hvor tørr du vil ha drinken din. Jeg foreslår at du prøver med en strøken teskje først.

Ta ginen frem fra fryseren og hell 6cl over isbitene.
Ha i en teskje olivenvann som olivene har stått i.

Rør vermut, gin, olivenvann, og isbiter forsiktig sammen med en lang barskje. En barskje pleier å ha et riflet skaft som gjør at du kan tvinne den elegant mellom fingrene. Dra skjeen opp og ned et par ganger mens du rører. Hele røreprosessen burde ikke ta lengre enn 10 sekunder.

Ta din kalde Hawthorn-sil og plasser den i åpningen av røreglasset. La skjeen fortsatt stå i glasset.

Ta frem et rent og kaldt cocktailglass, plasser det på disken. Hold i røreglasset og silen med den ene hånden, enden av barskjeen med den andre.

Sil drinken sakte over i glasset. Dra røreglasset oppover mens du heller, til cirka 20cm over glasset. Når det er tomt, rett opp røreglasset, gå bort til vasken, fjern silen, tøm ut isbitene og sett alt sammen pent fra deg.

Ha garnityret (oliven eller twist) i glasset. Om du vil, kan du nå knipe litt sitronolje over drinkens overflate. (Se "Sitron" over)

Plasser en liten serviett der du vil ha glasset. Løft drinken i stetten, sett den på servietten.

Drikk. En Dry Martini skal nippes til. Ta deg god tid!


 
stereo programledere bilde høyre
MER FRA STEREO:
SENDINGER
10 SISTE STEREO
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no