Limoncello er en italiensk sitronlikør som drikkes etter en bedre middag. Mennene drikke gjerne en grappa eller en brandy og damene drikker en limoncello - i et lite glass rett fra fryseren, og nå snakker vi både om spriten og glasset! Det sies at limocello er bra for fordøyelsen, men den fungerer utmerket som en «avec» til kaffen. Det er også vanlig å bruke denne likøren i desserter. Man kan helle limoncelloen over litt kjeks og noen kuler sitronsorbet. Tro meg, det er kjempegodt!
Sitroner fra Amalfi

Det er viktig å merke seg at det finnes utrolig mange varianter av denne likøroppskriften, og som for alle italienske oppskrifter varierer denne gjerne fra familie til familie. Men når alt kommer til alt er den såre enkel, så ikke vær redd for å eksperimentere selv slik at du får et resultat du er fornøyd med. La meg bare gi deg et hint: italienere er mye mer glad i sukker enn oss!
Tradisjonelt så skal det brukes sitroner Italias vestkyst, nærmere bestemt Amalfi. De er store og fine og skal aller helst brukes idet skallet endrer farge fra grønt til gult. Men i Norge er vanskelig å skaffe til veie sitroner fra Amalfi, så vi bruker det vi har.
Limoncello kan være veldig søt, så det er en god idé å prøve seg frem med sukkermengden, fyll på litt etter litt slik at du får det akkurat som du vil ha det!
Slik gjør du det
Vask 16 friske sitroner for å fjerne smuss og voks. Fjern skallet med en skarp potetskreller fjern. NB! Det er viktig at man kun bruker det gule ytterste laget - ikke noe av det hvite skal være med. Ha alt skallet opp i et norgesglass eller en ren tomflaske. Hell over en liter 60 prosent sprit.
I Italia bruker man råsprit eller teknisk sprit som består av 96 prosent sprit. Jeg ville ikke brukt hjemmebrent fordi kvaliteten er så ymse og iblant direkte giftig… I noen oppskrifter brukes det også vodka, og selv om den ligger på 40 prosent sprit, fungerer den bra.
La skallet og spritmiksen stå på et mørkt sted så lenge du kan. Mellom 40 - 60 dager. Kok opp en liter vann og et halvt kilo hvitt sukker slik at du får en klar lake. La det kjøle ned.
Sil spriten fra sitronskallet. Miks spriten og sukkerlaken forsiktig sammen. Prøv underveis. Ikke la det bli altfor søt, men dette er jo en smakssak. Hvis du synes likøren blir for sterk, kan du bare helle på litt mer vann, som er kokt opp og kjølt ned på forhånd.
La likøren stå noenlunde urørt i flaskene i en uke eller to, slik at de nye ingrediensene blir kjent med hverandre. Til slutt putter du flaska ned i fryseren. Nå kan du ta deg en liten likør fra tid til annen, fortrinnsvis etter en god italiensk middag. Bare ta det helt rolig: sprit fryser ikke, så dette er helt ufarlig.
Hvis du begynner nå, så er den klar til jul!
Stereo, NRK2, mandag til torsdag, kl 20:05