Stereotipset: Vodka isfjellI kveld viser Vardøen oss hvordan vi lager Blinis-pannekaker og vodka isfjell. Publisert 18.04.2002 16:05. Oppdatert 18.04.2002 17:30.Vodka betyr «lille vann» på russisk og ordets opprinnelse er sannsynligvis en avart av «livets vann» som er roten til mange andre sprittyper. (Foreksempel Aqua Vitae, Eau de Vie, Whisky/uisque beatha, osv.)
Det krangles stadig om det var russerne eller polakkene som fant opp vodka, men jeg mener at de lager de beste sortene, med ordentlig smak, noe de vestlige designervodkaene mangler.
Dette kan også gjøres med akevitt, alle helst den «taffel» eller blanke typen. Hvis jeg foreslo at man skulle gjøre det med brun akevitt, ville jeg sannsynligvis bli halshøgd av akevitt puristene. Så jeg gjør ikke det altså, selv om det er himmelsk godt.
Dette gjør man:Man tar en flaske vodka, alle helst russisk eller polsk, og putter den opp i en balje med kaldt vann. Alt kan brukes, men gamle store blikkbokser er ypperlige.
Ha vannet opp til noen centimeter fra korken. Sett alt ned i et fryserskap og vent til dagen etter. Ta så ut blikkboksen, som nå er en diger isklump med en flaske vodka fryst oppi. Dypp blikkboksen ned i en bøtte med varmt vann i et halvt minutt, slik at isen løsner fra sidene.
Hakk litt med en kraftig kniv eller øks på kantene av isfjellet, slik at du får et fint kunstnerisk uttrykk.
Flasken plasseres på et fat midt på bordet slik at alle kan helle til seg selv. På finere etablissementer kles isklumpen med en serviett av lin eller hvit bomull, slik at man ikke blir altfor våt under skjenkingen.
Det er tradisjonelt servert med russisk størkaviar. Størfisken er nesten utryddet nå og det råder mafiatilstander på eksportmarked. Det koster mer enn skjorta og er nokså ukorrekt mat, så hvorfor ikke spise norske varer? Lakserogn er kjempegodt!
Russisk kaviar spises på små runde pannekaker som heter «Blinis». Ha litt rømme eller creme fraiche på pannekaken, litt lakserogn oppå, litt sitronsaft og en iskald «shot» vodka til. Herlig og enkel!
TIPS: Bruk plastskje til å skjenke kaviaren med, metall gir en merkelig bismak. Før brukte man skje av elfenben, men det utgår helt..........
Hvis du ikke orker å lage blinis, så er det veldig godt med pumpernickel eller mørk dansk rugbrød til. Disse få man kjøpt i vakuumpakker på supern.
Oppskrift på blinis:Sift 300 gram bokhvetemel, (dette får du på helsekostforetninger) og 300 gram vanlig hvetemel i en bolle.
Rør ut en halv gjærkake i 1 liter lunkent vann.
Ha dette oppi melbollen, og rør alt godt sammen.
La dette stå i 1-2 timer for å heve seg.
Rør in 2 hele egg og en teskje salt.
Kok opp 2-3 dl. melk og rør inn i deigen slik at den får en fin pannekakerøre konsistens.
Stek masse små pannekaker, på størrelse med en CD-plate for eksempel.
|