Den er ikke bare lett å lage, den også veldig god. Prøv selv!
Du trenger:
* Noen skiver av gårsdagens brød.
* En del revet ost, helst en skarp cheddar, men det er viktig at det er en fast, gul type, som f.eks Gouda, Jarlsberg, Vellagret Norvegia, osv.
Svenskene er veldig flink til å lage ost, spesielt Cheddar. 'Vesterbottans Ost' er fenomenal, det samme gjelder 'Prestegårdens Ost', så ta deg en skikkelig Harry-tur.
* Litt smør.
* 1 teskje sennep, helst fransk eller engelsk, men vær forsiktig, den engelske er sterk!
* Litt Worcestershire Sauce om du har.
* Litt Tabasco Sauce.
* Litt øl (ca 2-4 cl.), men Vørterøl fungerer meget bra. (Noen sier at det er mulig å bruke melk)
* Ett helt, rått egg.
* Litt salt og pepper.
* Rist brødet på begge sidene, ha på litt smør på den ene siden.
Riv osten opp i en bolle.
Ha oppi alle de overnevnte ingrediensene.
Rør alt godt sammen.
Smør miksturen i et jevnt lag ca. 5-6mm tykk på toastskiva di. Sett dette på en ildfastplate og putt det i ovnen, under grillen. Grilles i ca. 4-6 minutter slik at det blir brunt, boblete og fint på toppen.

Ta ut, del i to, og spis. Men vær forsiktig! Varm ost er veldig varm!
Hva skal man drikke til? Varm, sterk te med melk og sukker i, eller varm, sterk, mørk øl. Portvin fungerer også bra.
Hvor kommer Welsh Rabbit fra?
Wales, selvfølgelig, fra 1600 tallet ihvertfall, når den først blir nevnt i bøker. Hadde en stor popularitets tid i det senere 1700 tallet hvor det ofte ble servert på pub. Den var faktisk sett på som en ordentlig delikatesse! Den spises veldig mye den dag idag, er en fin snacks på en kald dag.
Hvorfor heter den 'Welsh Rabbit'?
Det finnes flere forklaringer, ingen som kan bevises. Noen sier at waleserne var for fattige til å spise kanin, så dette er liksom et alternativ.
Andre vil ha det til at kaninjegerne spiste dette da de kom hjem (uten fangst, antagelig). Min absolutt favoritt forklaring er at Sankt Peter ville ha jobben som dørvakt/utkaster ved Perleporten og for å skaffe jobben måtte han først få alle waleserne ut av himmelen.
De var angivelig for utakknemmlige og pratsomme! Han stilte seg utenfor og ropte "Caws Pobi, caws pobi" ("Ristet ost, ristet ost"). Waleserne løp ut alle sammen og han låste døren etter dem. Litt usikker på når dette skjedde, men det er visst en sann historie..............
Er dette riktig navn?
 |
Så hva er riktig navn? |
Mange av våre seere har reagert på navnet Vardøen brukte på denne retten. Vi har mottat en del mailer fra personer som mener denne retten heter "Welsh rarebit" og ikke "rabitt" som Vardøen hevder.
Siden det viser seg å være litt forvirring rundt navnet lot vi Jan gi oss nærmere forklaring:
"Jeg vet at Rabbit/rarebit debatten har foregått i årevis og var forsåvidt forberedt på litt reaksjoner, men tenkte 'nei, ikke i Norge'. Så feil kan man ta, altså! Jeg forsket mye på dette før sending, søstera mi også, og vi fant ut at rarebit IKKE riktig, det het faktisk 'rabbit'.
Noen sier at det ble forandret fra rarebit til rabbit for å skåne walesernes følelser, men en ting er sikkert, i de tidligste ordbøkene er stavemåten 'rabbit'. Rarebit dukket opp flere tiår etter den første benevnelse på trykk. Man kan aldri være 100% sikker når ting ligger så langt tilbake i tiden, men i dette tilfelle er jeg rundt 96.3% sikker"