Tahini er en peanøttsmørlignende pasta laget av sesamfrø. Det sies at denne retten er spist mye av monker. Dette fordi den kan lages av tørrvarer, noe de har på matlageret fordi det er oftest langt inn til byen fra klosteret. Det drikkes 'raki' til, et slags gresk ildvann/hjemmebrent laget av disse lystige monker.
Oppskriften:
I en kjøkkenmaskin, utsyrt med kniver (ikke en blender)
ha:

2-3 ss. olivenolje og et par fed hvitløk.
Kjør hardt til det blir på melkekonsistens.
Ha opp i:
En boks kikkerter, minus vannet.* Spar på vannet.
Saften av en hel sitron.
2-3 ss tahini. (sesampasta, dette får du på glass på invandrerbutikken) Regelen er en fjerde del tahini og tre fjerde dels kikkerter.
Et par klype salt, en del grovmalt sort pepper, etter smak.
Kjør alt sammen til det blir en fin pasta. Ha oppi en tynn stråle med olivenolje slik at det blir en god, myk konsistens, litt løsere en peanøtt smør. Man kan bruke noe av vannet fra boksen til å spe litt med, hvis det blir for tykt.
Smak litt på det og ha i litt mer salt, pepper, sitronsaft, alt ettersom. Kjør litt mer, ha over i en liten bolle. Pynt med bladpersille, en sort oliven, dryss litt olivenolje på toppen.
Spises som en dypp, med skiver av varmt brød, alle helst pitabrød.
God fornøyelse!
*NB! Denne rette lages egentlig med tørre kikkerter som man legge i bløt dagen i forveien. De kokkes opp uten salt til de bli møre. Spar på kokevannet, det kan brukes til å spe ut pastaen hvis den er for tykk. Min gode venn Sid, den greske kokken, og jeg har snakket mye om dette, om er best med kokte eller boks-kikkerter, Han har ringt til sin mor på Khios og hun sier at hun bruker alltid boks. Dette fordi de har ligget i bløt mye lengre og gir en bedre konsistens. Vi har nå laget houmous på begge måter og etter en lang smakstest blant tilfeldige forbipasserende, har dommen fallt: de fleste synes at houmous som er laget med kikkerter fra boks smaker mye bedre! Så der. Men det er viktig å vite at houmous som man kan kjøpe ferdig på boks smake alltid pyton. Lag selv!