skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Stemmer fra arkivet - litteratur - topp  3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Stemmer fra arkivet > Stemmer fra litteraturen Sist oppdatert 13:17
Kontakt:
Stemmer fra arkivet
Tlf.: 23 04 72 54
Postadresse:
NRK, RT22
0340 OSLO
E-post:

 

Lydkutt med Jon Fosse er hentet fra følgende program


Publisert 08.01.2003 16:32.

Tittel: Kan du bare skrive, Jon Fosse? Møte med en sentral, ung forfatter i Norge.


Programleder: Hagen, Alf van der
Dato: 1993.03.09


Intervju med Jon FOSSE.
Har skrevet mye, og kanskje levd mindre. Vet ikke om det er verdt det, å skrive mye og leve lite. Hadde angst for å lese høyt på skolen. Opplevelsen av språket som noe farlig, vakte behovet for å skrive, på en måte å ta igjen overfor språket. Å skrive er å slåss med språket, å mishandle det, men også å kjæle med det.

Noen bøker, deriblant "Stengd gitar", var så smertefulle å skrive at han ikke orker å gjøre det så mange ganger.
Har blitt mer forsonlig. Det som før var ren smerte har forvandlet seg til melankoli.

Hans siste bok, "To forteljingar", handler bl.a om en ensom mann og hunden hans. Hunden blir skutt av en annen mann, og hovedpersonen bestemmer seg for å drepe vedkommende. Det er det eneste logiske for han. Handler om å forsvare det vergeløse. Hovedpersone ser ikke noen annen måte å gjøre det på. Skriver mye om mennesker som ikke fikser livet. Har sans for de som opplever livet så sensibelt at de ikke fikser de grove tilpasningene som må til for at de skal bli noe i samfunnet. Romanen er nestens sjanger. Nestekjærligheten er grunnleggende i bøkene. Vokste opp i Hardanger i et vanlig kristent hjem. Er ikke selv kristen, men kan bruke mye av det han har fått i oppveksten i bøkene. Puritanisme betyr renhet. Skriver rent og enkelt. Trenger ikke så mange forskjellige ord. Gjentar mye. Har lært det fra Bibelen. Bevisstheten om at det fremmede, det vi ikke forstår, er noe som er verd å forholde seg til, ligger i romanen som sjanger. Romanen opprettholder respekten for det forskjellige. Denne respekten er det grunnleggende viktig å opprettholde i Norge og i Europa.

Åpenheten mot, og forståelsen for de andre er viktig å holde oppe, som en moralsk og antirasistisk innsats. Forståelsen for en mann som dreper en som har drept hunden hans. Åpenheten mot andre ligger særlig i litteraturen, romanen. De kan gi en innsikt i menneskets situasjon uten å si hvordan det skal være. Gode romaner er der bare, de opprettholder respekten for det som ikke er innlysende nyttig. Derfor forsvarer den det som er verdt å forsvare i livet. I romanen er der en forsonlighet overfor det som ikke er entydig, kanskje ikke engang riktig. Kunsten, romanen, kan være moralsk nettopp gjennom å ikke være det. Språket, retorikken, inngir verden.

Arkivnr: 90906
Tid: 24.05 min.


 
 
20 SISTE STEMMER FRA ARKIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no