skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Stemmer fra bildekunsten (ny)  3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Stemmer fra arkivet > Stemmer fra bildekunsten Sist oppdatert 12:57
Kontakt:
Stemmer fra arkivet
Tlf.: 23 04 29 12
Postadresse:
NRK, RT22
0340 OSLO
E-post:

 

Brun, Johan

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
Natur- og pressefotografen Johan Brun "felte" skøytehelten Hjallis med blitzen.

Han la seg også ut med kong Olav etter heftig bruk av blitzlampa. Men dronning Sonja smeltet da han la om til Uvdals-dialekt.

Publisert 12.01.2004 20:08. Oppdatert 11.12.2008 12:47.
Tok bilder under OL i Squaw Valley. 2.12 min.
Sendedato: 2004.01.13
Programleder: Krogvold, Morten


Johan Brun startet sin karriere i Dagbladet i 1948, og er nå pensjonert etter 41 år. Han har både fotografert sport, nyheter og natur. Brun forteller at han hater fotball og klarte å unngå fotballoppdrag ved å ta dårlige fotballbilder.

Flaks og grundig forarbeid

Han forteller om sitt liv og sin karriere til fotograf Morten Krogvold i TV-serien "Ansikt til ansikt". Ved å klikke på lenken til høyre kan du se hele programmet.

Foto: Morten Krogvold. Fra TV-serien "Ansikt til ansikt".
Han fotograferte blant annet under OL i Oslo i 1952. Den gang "trente" han på forhånd, og gikk opp storslalåmløypa på Norefjell. Der fant han et punkt han tenkte kunne bli kritisk, og sto klart med sin Rolleiflex. Bildet viste en sjelden ustø Stein Eriksen.

Brun hadde liten tid for han skulle rekke ettermiddagsavisa, og kjørte ned løypa etter Stein Eriksen. Etter en rask tur i sitt provisoriske mørkerom kunne han gi Eriksen en kopi i handa mens han sto i seiersintervju med NRK.

Da han felte Hjallis

Et av Bruns mest kjente bilder er av skøytehelten Hjarmar Andersen som blir blendet av blitzen slik at han falt under VM på skøyter på Bislet i 1951. Da fikk han hele Norge "på nakken". Og dommerne bestemte at "Hjallis" fikk gå om igjen.

Johan Brun dekket blant annet OL i Squaw Valley i USA i 1960, alene som skandinavisk pressefotograf. Da hadde han permisjon fra Dagbladet og arbeidet for Bildejournalen.

Dialekt-trikset

Dronning Sonja har han fotografert flere ganger, og de to har vært på flere fjellturer sammen. Trikset hans har vært å bruke Uvdals-dialekten.

Men kong Olav nedla blitzforbud etter at Brun hadde blendet ham engang. Fra Slottet fikk Brun og hans pressefotograf-kolleger også påpakning for lite passende klesdrakt.

LENKER
Siste saker:

 
 
20 SISTE STEMMER FRA ARKIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no