p1 Andakten 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Andakten Sist oppdatert 13:17
 
Det skjedde i de dager - lørdag 24. august

Ellen Horn: Tro, håp og kjærlighet

Det er en gåte for meg hvor Sigrid Undset hentet inspirasjonen til å skrive så vakkert om kjærlighet, fordi hennes liv var så ensomt, sier Ellen Horn.

Publisert 23.08.2002 11:06. Oppdatert 13.09.2002 08:15.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Snart er det teaterpremiære, og denne gang dreier det seg om Riksteatret oppsetting av "Undset" av Otto Homlung og Tine Thomassen. Hovedrollen har Ellen Horn når hun spiller Sigrid Undset.

Det er en svært spesiell oppgave som krever hele meg, sier Ellen Horn. Jeg har måttet dykke dypt inn i hennes liv og søker fortsatt for å finne ut hvem hun egentlig var. Det er en stor og spennende oppgave.

Nå begynner jeg å kjenne sommerfuglene i magen. Men jeg har hatt lang tid til å forberede meg, og jeg gleder meg allerede til å møte publikum 24. september, sier Ellen Horn.

Nå er hun gjest i "Det skjedde i de dager" hos Helge Gudmundsen. Utgangspuktet denne gang er Jesus-fortellingen om fariseeren og tolleren i templet. Mange husker kanskje at fariseeren var selvrettferdig i egne øyne, mens tolleren visste at han hadde lurt folk for penger og dermed hadde syndet mot Gud. Han var skamfull over det han hadde gjort og bad Gud om å bli tilgitt.

Jesus sier at det var tolleren som fikk sympati og gikk rettferdig hjem etter tempelbesøket.

Disse to personene i fortellingen fanger opp "spennet" i Sigrid-skikkelsen, sier Ellen Horn. Det er fordi Sigrid var stolt, nærmest hovmodig og fjern, samtidig som hun hadde en ekstrem grad av ydmykhet. Hun så sine svake sider og kjempet med dette.

Jeg opplever at Sigrid hadde en voldsom kjærlighetslengsel. Det er en gåte for meg hvor hun hentet denne inspirasjonen til å skrive så vakkert om kjærlighet, fordi hennes liv var så ensomt, sier Ellen Horn.

Kanskje kan svaret være at hun søkte til katolisismen og gikk så fullstenig opp i den. Kanskje det var en erstatning eller noe som gav henne kjærlighet på en annen måte.

Mannen i Sigrids liv ble borte tidlig. Ekteskapet gikk i stykker, og det var hun dypt ulykkelig for og skammet seg over. Skilsmisse er en vanskelig sak hos katolikkene. Men Guds-troen hadde stor plass i hennes hjerte og gav henne kraft og inspirasjon, tror Ellen Horn.

Sigrid Undset trekker nok mye av sine egne erfaringer inn i fortellingen om Kristin Lavransdatter. Sigrid skildrer kampen i vårt indre - mellom utroskap og falskhet på den ene side - og på den andre side at vi likevel er verdt noe. Undset gir uttrykk for at det er vanskelig å være menneske og samtidig tro.

Bannskap var ikke fremmed for Sigrid Undset, og det hendte at det kom ord fra hennes munn - ord som hun måtte bekjenne for Gud og skrifte for. Hun var et utrolig fromt menneske, var "livskraftig" og samtidig slagferdig i festlig lag, sier Ellen Horn.

Selv sa Sigrid Undset at hun aldri var noe hyggelig menneske. Naboene sier hun var nokså skummel bak gjerdet sitt på "Bjerkebekk".

I teateroppsetningen går Ellen Horn inn i Sigrid Undsets liv etter at Sigrid kommer hjem til Norge etter krigen. Tyskerne og nazistene hadde rasert både hjem og hage på "Bjerkebekk". Hun hadde også mistet sønnen Anders.

Dermed blir vi med Sigrid i hennes fire siste leveår, men med mange tilbakeblikk på episoder og situasjoner fra hennes tidligere liv.

Sigrid Undset var bare 11 år gammel da hun mistet sin far. Hun satt på dødsleiet hans og leste for ham, blant annet flere bind fra verdenshistorien. Hun var svært glad i faren sin, og avskjeden med ham kom til å prege Sigrid hele livet, sier Ellen Horn.

Dette stykket kommer til å prege meg resten av mitt liv. Jeg har oppsøkt mennesker jeg ellers ikke ville ha kommet i kontakt med. Jeg har snakket med mennesker om troen, og det kommer jeg til å jobbe med bestandig, sier tidligere kulturminister og teatersjef, som nå går inn i rollen til en en av våre Nobelprisvinnere.

Skrevet for nett av Helge Helgheim.

Siste saker:

SISTE ANDAKTER

Flere andakter (arkiv fra 2001 fram til i dag)

 

Nettradio

Morgenandakt i opptak

10 SISTE ANDAKTER
Flere andakter
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no