skillePodkastingskille_slutt
Sideblikk 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Sideblikk Sist oppdatert 16:54
 

Darwins skilpadde er død

Skilpadden Harriet, som skal ha blitt hentet fra Galapagosøyene av ingen ringere enn Charles Darwin i 1835, er nå død. Hun ble 176 år gammel.

Publisert 23.06.2006 13:32.
Av Benny André Johansen

Harriet døde trolig av hjerteinfarkt, sier seniorveterinær John Hangar ved Australia Zoo i Queensland til AFP.

- Hun var syk i går og hadde hjertefeil. Hun fikk hjerteinfarkt og sovnet stille inn i løpet av natten, sier Hangar til den australske radiokanalen ABC.

Harriet ble født på Galapagosøyene i 1830, og er i Guinness' rekordbok kåret til verdens eldste dyr. Hun skal ha vært en av den berømte biologen Charles Darwins skilpadder, og var dermed sentral da Darwin utviklet sin berømte lære om artenes opprinnelse og naturlig seleksjon.

Charles Darwin skal ha hentet Harriet fra Galapagosøyene i 1835. (Arkivfoto: AFP/HP/Scanpix)

Ble sendt til Australia

Under en ekspedisjon til Galapagosøyene i 1835 skal Charles Darwin ha tatt med seg den da fem år gamle Harriet og tre andre skilpadder om bord på skipet "Beagle".

Etter båtreisen tilbake til Plymouth, der "Beagle" ankom i oktober 1836, havnet skilpadden etter hvert på sørligere breddegrader. Rundt 1841 kom hun til Australia på skipet til et av Darwins mannskap på "Beagle", John Wickham, trolig for å være med på en dyreutstilling.

Mellom 1850 og 1860 var hun i botanisk hage i Brisbane, og deretter kom hun til Australia Zoo i Queensland, der hun tilbrakte resten av sitt liv og ble den største attraksjonen.

- Tatt med av hvalfangere

Andre forskere mener imidlertid at Harriet havnet i Australia under helt andre omstendigheter, og ikke har noen tilknytning til Darwin.

En av teoriene er at Harriet ble fraktet til Australia av hvalfangere - ikke fordi de var vitenskapelig interessert i det fascinerende dyret, men fordi skilpadden kunne gi sjømennene drikke ved sin urin, og at skilpadder også kunne gi mannskapet kjøtt ved mangel på mat.

Var gutt i 124 år

Harriets liv har uansett vært mer innholdsrikt og langt enn noen andre kan drømme om. Den 150 kilo tunge skilpadden, som elsket å spise auberginer, squash, bønner og persille, hadde imidlertid lite hell i kjærligheten. De siste 100 årene skal hun ikke ha hatt noen mannlig partner.

I tillegg ble hun de første 124 årene av sitt liv feilaktig tatt for å være en hannskilpadde. Da gikk hun under navnet Harry.


 
10 SISTE SIDEBLIKK
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no