skillePodkastingskille_slutt
Sideblikk 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Sideblikk Sist oppdatert 16:54
 

Snickarboa er gjenreist

Snickarboa er gjenreist, og nå kan nye smågutter gjøre nye hyss så mye de vil.

Publisert 16.06.2006 15:42. Oppdatert 16.06.2006 15:47.

Den hjemlige straffanstalten på det lille bruket Astrid Lindgren levendegjorde i sine Emil fra Lonneberget-fortellinger står klar til ny bruk.

Og den nye snekkerboden er selvsagt full av trefigurer av typen som Emil spikket mens han ventet på at farens raseriutbrudd skulle gå over.

Den opprinnelige bygningen gikk tapt i en brann sist høst, men branntomten er ryddet og en tro kopi reist på stedet.

Den nye snickarboa - en tro kopi av den gamle. Foto: Scanpix.

Snickarboa ligger i Ramskulle utenfor Vimmerby i det sørøstlige Sverige, omtrent 22 mil sør for Stockholm. Den brant ned natt til 27. august i fjor, men eierne lovet straks at den populære turistattraksjonen skulle gjenoppbygges.

Påsatt

Brannen i Ramskulle var påsatt, og en da 42 år gammel mann ble sist november pågrepet som mistenkt for brannstiftelsen. Han ble også mistenkt for en rekke andre branner der en pyroman hadde vært på ferde.

Blant annet brant Trefoldighetskirken i sørsvenske Kristianstad og maleren Anders Zorns hjem i Mora i Midt-Sverige.

Disse forsøkene på å svi av historiske bygninger og viktige kulturminner sjokkerte svenskene.

Påtenningen av Snickarboa virket spesielt meningsløs. På den ene siden var bygningen ikke av spesiell arkitektonisk eller historisk interesse, og på den annen side hadde den en egen plass i svært mange hjerter, takket være fjernsynsversjonene av Emil-historiene.

Pappa

Emil-figuren var bygd på Astrid Lindgrens egen far Samuel August. Emil hadde en eiegod mamma, en snill men nokså bråsint pappa.

Ingen som har sett og hørt dem, vil glemme den nå avdøde skuespilleren Allan Edwalls Eeeemil-brøl i TV-versjonen og lillesøsteren Ida.

Gårdsgutten Alfred er Emils beste venn, og beundres i skjul av tjenestejenta Lina, som så gjerne vil at hun og Alfred skal bli et par. Alle disse menneskene fra enkle kår skildres med stor humor og varme, mens samfunnets bedrestilte framstår som mindre sympatiske.

En gang heiste Emil lillesøster Ida opp i flaggstanga på Katthult, og da dette ble vist på fjernsyn, førte det til forferdede krav om forbud mot slike scener. For Emils del endte episoden med et opphold i Snickarboa på Katthult - snekkerboden som nå er gjenreist.

(NTB) 
10 SISTE SIDEBLIKK
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no