skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Redd for reindrifta

Giftig stoff i skytefeltene i Indre Troms kan ødelegge for reindrifta, sier reinsdriftsutøver. Forsvaret ber dem følge med dersom dyra viser tegn til sykdom.

Av Marit Eilertsen. Publisert 12.11.2005 06:28. Oppdatert 13.11.2005 16:39.
Reindriftsnæringa tror de store mengdene hvitt fosfor som er funnet i skytefelt i Midt-Troms kan ramme næringa hardt. Reinen er hvert år på vinterbeite midt i skytefeltene.

Farlig å drikke vann

Reindriftsutøver Ole Mathis Oskal har hvert år 2000 rein på vinterbeite i området der Mauken/Blåtind skytefelt ligger. Her har forsvaret funnet så store mengder av miljøgiften hvitt fosfor at det kan være helsefarlig for alle levende individer å drikke vann fra bekker i terrenget. Den farlige giften stammer fra hvitt fosfor i granater som Forsvaret benytter. Bruken av slike granater er midlertidig stansa i Mauken/Blåtind og Setermoen skytefelt. Forsvaret kan ikke utelukke at reinen som beiter der kan bli syke. I verste fall kan forgifta dyr dø. Det sier Kjetil Longva som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han sier mulighetene er små, men oppfordrer reindrifta å undersøke dyra dersom de virker syke.

Kjøtt er spiselig

Reindriftsutøver Ole Mathis Oskal er redd for at reinkjøtt skal få et dårlig rykte på seg ute blant folk, og at de slutter å kjøpe reinkjøtt.
- Men folk kan trygt spise kjøttet, sier Kjetil Longva. Giften holder seg i hovedsak i magesekken, og det er svært små og ufarlige mengder som eventuelt går ut i kjøttet.

Urolig

Ole Mathis Oskal er likvel ikke beroliga fordi folk kan oppfatte ting annerledes, selv om de får vite at kjøttet er fullt spiselig. Nå skal han sammen med sin advokat vurdere utspill overfor forsvaret.





Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no