skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Politioppbud på vei til Bjørnøya

20 norske politifolk var på vei med helikopter for å holde vakt ombord de to russiske skipene som ble tatt av Kystvakta ved Bjørnøya for tre uker siden. Det er første gang en slik aksjon er blitt gjennomført i Barentshavet.

Publisert 10.11.2005 07:00. Oppdatert 10.11.2005 07:13.
Av Lars Egil Mogård og Morten Jentoft

Sysselmann Per Sefland
Sysselmann Per Sefland sier at aksjonen ble satt i gang for å unngå at skipene forsøkte å stikke av slik den russiske trålene Eletron gjorde.
- Vi ville understreke at dette var en politimessig sak ettersom skipene var tatt innenfor norsk territorialfarvann.

Ulovlig omlasting

Det var 23. oktober den norske kystvakten observerte to russiske fartøyer som drev med omlastning innenfor norsk territorialfarvann ved Bjørnøya. Under en kontroll ble det oppdaget at både omlastningsfartøyet Dmitrij Pokramovitsj og fiskebåten Kaptein Gorbatsjov hadde brutt reglene for å informere norske myndigheter om omlastningen, og de ble dømt til bøter på tilsammen rundt 2, 5 millioner kroner. De russiske rederiene nektet først å betale bøtene, og krevde at russiske myndigheter måtte reagere på det de kalte nye norske overgrep i Barentshavet.

Hardt mot hardt

Da det så ut til arrestasjonen derfor kunne dra i langdrag, bestemte norske myndigheter seg for å sette hardt mot hardt.
Stoppet i siste øyeblikk
I all hast ble rundt 20 politifolk fra hele landet sendt nordover til Lakselv for derfra å bli transportert med helikopter ut til skipene ved Bjørnøya. Men fredag 28.oktober valgte de russiske rederiene å stille garanti for bøtene. I siste liten ble helikopteret stoppet på Banak lufthavn.

Hårsbredd fra konfrontasjon

Norge og Russland var dermed bare en hårsbredd fra en ny alvorlig konfrontasjon i Barentshavet, bare en knapp uke etter at to norske fiskeriinspektører ble kidnappet av tråleren Elektron og ført til russisk farvann ved Murmansk. Forholdene i Barentshavet - om reglenene og kontrollen av fisket, er et tema som i dag vil bli drøftet mellom den norske og russiske utenriksministeren som møtes i Harstad i dag..


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no