skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Får konsesjonen tilbake

Enkene etter eierne av Utvik Senior får tilbake fiskekonsesjonen båten hadde. Norske myndigheter har snudd, nesten 30 år etter at Senja-båten forliste.

Publisert 09.09.2005 11:54. Oppdatert 12.09.2005 08:08.
Av Nina Einem

Det er de to enkene etter rederne, Ola Abelsen og Kurt Hay, som får konsesjonen tilbake. Det er en såkalt småtrål-konsesjon, som i dag består av 250 tonn torsk, 100 tonn hyse og 378 tonn sei. Bare torskekvoten har en verdi på nesten 4 millioner kroner.

- En gledelig nyhet, sier Arnfinn Hay, som er talsmann for de etterlatte.

- Vi var veldig spent før møtet i dag, for vi visste ikke noe på forhånd, sier Hay. Han har hele tiden ment at konsesjonen rettmessig tilhørte enkene, siden den aldri formelt er dratt inn etter forliset. Han sier det likevel ikke blir aktuelt å kreve erstatning for de årene konsesjonen har vært ubrukt.

- Nå er det tid for å se fremover, sier Hay.

Etablerer selskap

Sammen med Berg-ordfører Trond Abelsen har han i dag møtt fiskeriminister Svein Ludvigsen på Finnsnes. Han forteller at det nå skal etableres et selskap som skal drifte konsesjonen. Den som skal bruke konsesjonen må være registrert i fiskermanntallet. I familiene etter rederne er det per i dag bare sønnen til skipperen, Alf Helge Abelsen, som oppfyller kravene. Det er likevel uavklart hvem som får drifte konsesjonen.

Blir i Berg

Det er en forutsetning for å gi tilbake konsesjonen at den forblir i Berg kommune. I tillegg er det ikke mulig å selge den de videre de neste 15 årene.

- Vi er veldig glad for at det ble denne løsninga, sier ordfører i Berg, Trond Abelsen.

Det har vært en god dialog med departementet helt siden i vår, forteller han.

Lang kamp

Det er snart 30 år siden fiskebåten Utvik Senior forliste utenfor Senja. Årsaken til forliset har vært gjenstand for diskusjoner helt siden det skjedde. Det måtte en gransking til før de etterlatte fikk støtte for sitt syn på at båten var rent i senk, og ikke hadde gått på grunn, slik myndighetene da konkluderte med.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no