skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Forskere foreslår lavere torskekvoter

Det internasjonale råd for havforskning anbefaler at neste års torskevote blir blir satt til 263 000 tonn. Det er omlag 130 000 tonn mindre enn årets torskekvote.

Publisert 06.11.2000 12:02. Oppdatert 13.11.2000 21:44.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Forskerne går også inn for ei økning i loddekvoten, og anbefaler at den blir på 630 tusen tonn. Neste uke møtes den norsk-russiske fiskerikommisjonen for å bli enige om kvotene.

Anbefaler kvote på norsk-arktisk torsk på 263 000 tonn


Gytebestanden av norsk-arktisk torsk er utenfor sikre biologiske grenser og fiskedødeligheten har de siste tre årene vært blant det høyeste som er observert. Det bør derfor ikke fiskes mer enn 263 000 tonn norsk-arktisk torsk i 2001.

Beskatningen av torsk i Nordsjøen er også alt for høy. Gytebestanden må bygges opp igjen ved å innføre tiltak som hindrer direkte fiske, utkast og feilrapportering av fangst.

Det uttrykkes bekymring for at tilgangen på toktdata i nord er blitt begrenset ved at norske forskningsfartøy ikke har fått full tilgang til russisk økonomisk sone.

Dette er noe av innholdet i anbefalingene som den rådgivende komité (ACFM) i Det internasjonale råd for havforskning (ICES) nå legger fram for 2001.

Norsk-arktisk torsk


Det er nødvendig å sette i verk en plan for gjenoppbygging av bestanden av norsk-arktisk torsk der målet er en gytebestand på over 500 000 tonn. ICES anbefaler at fiskedødeligheten (beskatningsgraden) de neste to årene ikke bør være høyere enn 0,32. Det betyr at fisket i 2001 ikke bør overstige 263 000 tonn. For å bygge opp igjen gytebestanden er det derfor spesielt viktig å redusere fangst av ungfisk, heter det i kommentarene fra ICES.

For første gang er det gitt anbefaling for fiske på kysttorsk. ICES tilrår at fisket på kysttorsk følger mønsteret fra anbefalingene for norsk-arktisk torsk. Fisket bør ikke overstige 22 000 tonn i 2001.

Lodde


Loddebestanden i Barentshavet er innenfor sikre biologiske grenser. For ikke å komme under foreslått minimumsnivå på gytebestanden, anbefaler ICES at totalfangsten ikke overstiger 630 000 tonn. Anbefalingen bygger på at fisket må foregå i perioden januar til april, og at det bare er gytebestanden det skal fiskes på.

Andre bestander i nord
Beskatningen av norsk-arktisk hyse er for høy. For å unngå at gytebestanden kommer under føre var-grensen de neste tre årene, og at bestanden høstes i henhold til føre-var prinsipper, anbefaler ICES at fangsten ikke overstiger 66 000 tonn neste år.

Seibestanden er også for høyt beskattet, men gytebestanden er imidlertid godt over føre var-nivå. Fiskemønsteret synes å ha blitt bedre de siste årene. ICES anbefaler at fangstene i 2001 ikke overstiger 115 000 tonn.

Det er ikke satt noen mål for hvordan blåkveite-bestanden skal forvaltes, men bestanden synes å ha en positiv utvikling. ICES anbefaler at fangstene reduseres til mindre enn 11 000 tonn i 2001.

ICES tilrår at man ikke fortsetter det direkte fisket på vanlig uer før det er etablert en plan for forvaltning av denne bestanden.

ICES anbefaler at det ikke blir fisket på snabeluer før toktresultat kan vise til en markert økning i gytebestanden. Det blir også tilrådd at bifangst av snabeluer i andre fiskerier blir redusert til et minimum.

LENKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no