skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Får ikke behandle sild

Fiskeriminister Svein Ludvigsen får ikke behandle saker som gjelder Norges Sildesalgslag.

Publisert 25.10.2001 06:10. Oppdatert 26.10.2001 15:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Ludvigsens bror Kåre sitter nemlig som nestformann i salgslaget. Norges Sildesalgslag har enerett på førsteledds omsetning av sild og makrell i Norge. VG gjorde onsdag Bondevik oppmerksom på habilitetsproblemet, og kort tid etter grep statsministeren inn overfor sin fiskeriminister. Hvis det kommer saker på departementets bord som har konsekvenser for sildesalgslaget, eller det kommer saker vedrørende brorens firma, så vil det bli behov for en settestatsråd for at det ikke skal være noen tvil om habiliteten, sier Bondevik via sin pressetalsmann Gunnar Husan.

Ikke avgjørende

Svein Ludvigsen medgir at det kan oppstå habilitetsproblemer og er enig i Bondeviks vurdering. Ludvigsen tror likevel ikke han vi l bli spilt ut over sidelinjen i alle sild- og makrellsaker. Det er en rekke andre saker som handler om sild og makrell hvor dette habilitetsspørsmålet ikke skulle være noe problem, sier Ludvigsen, som for tiden promoterer norsk fiskeeksport sammen med kongeparet i Italia. Ludvigsen synes ikke vingestekkingen vil legge avgjørende hindringer i veien for hans statsrådsgjerning, noe jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen ikke er enig i. Man kan ikke være tjent med en sju åttendedels statsråd. Statsråden og departementet vil få en lang rekke vanskelige avgrensningsproblemer. Det vil i seg selv være en stor belastning både for statsråden og Fiskeridepartementet, sier Bernt til VG.

Bondevik krevde avklaring

Ludvigsen har hatt en kronglete start på sin statsrådskarriere, både i forhold til frimureri og kirkemedlemskap. Til tross for at Ludvigsen i et intervju med VG så sent som i 1998 bekreftet at han var blitt omvendt og døpt i mormonerkirken, har han beholdt sitt statskirkemedlemskap. Tirsdag kveld så statsminister Kjell Magne Bondevik seg nødt til å ringe Ludvigsen og be ham avklare sitt forhold til mormonerkirken. Bondevik tok kontakt med Ludvigsen for å si at det ikke var lov å være medlem av to trossamfunn samtidig, sier pressetalsmann Husan. Dermed tok Ludvigsen affære. Jeg har ikke hatt kontakt med kirken de seneste årene. Jeg har ryddet opp, ved å si at jeg ikke er medlem. Jeg har sendt et brev til mormonkirken der jeg melder meg ut. Jeg innser at brevet burde vært sendt tidligere, sier Ludvigsen.

Losje-spørsmål

Samtidig opprettholder opposisjonen på Stortinget sitt krav om at Ludvigsen avklarer sitt forhold til Frimurerlosjen. Både SV og Ap mener Ludvigsens losjemedlemskap, hvor han er losjebror med blant andre konsernsjefen i Fjord Seafood, reiser habilitetsspørsmål. Det mener ikke Ludvigsen selv. Jeg føler meg habil til å håndtere Fjord Seafood. Frimureri har ingenting med økonomi å gjøre. Jeg skal være oppmerksom og ivareta habiliteten, sier Ludvigsen til Dagsavisen.

LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no