skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Statskog-ansatte bryter tausheten

For første gang går de Statskog-ansatte i Finnmark ut og flagger synspunkt i debatten rundt finnmarksloven.

Publisert 02.12.2005 12:23. Oppdatert 02.12.2005 14:36.
Av Ingunn Vassvik og Jakob Arvola

I et krasst, åpent brev til Sametinget og Finnmark fylkesting tar alle ansatte ved Statskog i Finnmark til motmæle i lokaliseringsdebatten. I brevet, som er undertegnet av tre fagforeninger, skriver de ansatte at de føler seg som rettsløse tilskuere til prosessen som nå går i politiske fora.

NESTE STOPP LAKSELV: Går det som Sametinget vil, skal Finnmarkseiendommen til Lakselv.
Etter alt å dømme kommer Sametinget neste uke til å vedta at Porsanger skal være hovedsete for Finnmarkseiendommen, noe Sametingsrådet vedtok i midten av forrige måned. Finnmark fylkesting kan også komme til å binde opp sine tre styrerepresentanter, som i likhet med Sametingets skal velges neste uke. I brevet skriver de ansatte at føringene som legges på styrerepresentantene i lokaliseringsspørsmålet i klartekst betyr å ignorere arbeidsrettslige prinsipper.

Rettsløshet i lovs form

De som i dag er ansatt i Statskog i Finnmark, utenom Fjelltjenesten, blir automatisk overdratt til Finnmarkseiendommen så snart den konstituerer seg. Ansatte i Fjelltjenesten får Statens Naturoppsyn som ny arbeidsgiver. De Statskog-ansatte som tar overgang til Finnmarkseiendommen har rett til å sitte i styret for Finnmarkseiendommen i saker der de ansattes forhold blir behandlet.

Men loven setter foten ned for medbestemmelsesretten: I paragraf 11 heter det at denne representanten bare har tale- og forslagsrett, men må pent sitte i ro når det skal stemmes. Og loven setter enda flere begrensninger: "Representanten for de ansatte har ikke rett til å delta i behandlingen av saker som gjelder arbeidsgivers forberedelse til forhandlinger med arbeidstakere, arbeidskonflikter, rettstvister med arbeidstakerorganisasjoner eller oppsigelse av tariffavtaler", heter det i loven.

De ansatte i Statskog går nå ut offentlig og slår alarm om sin egen medbestemmelsesrett i lovverket: - Stortinget har ved finnmarksloven fratatt oss den rett vi tidligere hadde til å delta i virksomhetens styre med rett til å stemme i saker som berører våre interesser som ansatte. Vår gruppe er svakere stilt enn ansatte i statlige foretak og selskaper, til og med private selskaper av samme størrelse har en bedre lovpålagt ansatterepresentasjon. Og vi er få. Men vi har rett til å bli hørt, sier Gaute Henriksen på vegne av de tillitsvalgte.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no