skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Historisk dag

I dag vedtas Finnmarksloven i Stortinget. Saksordfører Trond Helleland sier at dette er en måte å gjøre rett for gammel urett ovenfor samene.

Publisert 24.05.2005 07:27. Oppdatert 24.05.2005 15:07.
Av Torill Olsen og Jakob Arvola

GLAD FOR LOVEN: Tidligere fylkesordfører Evy-Ann Midttun mener at loven er til beste for Finnmark.
Etter 25 års arbeid skal Finnmarksloven endelig behandles i Odelstinget i dag. Innstillingen fra Stortingets justiskomité har tidligere vært behandlet i Finnmark fylkesting og Sametinget, med støtte fra begge politiske organer.

Trond Helleland (H) sa på Stortinget i dag at saken handler om å gjøre rett for urett: - Saken er spesiell, både fordi den i bunn og grunn handler om å gjøre rett for gammel urett mot landets urbefolkning, men den er også spesiell fordi selve saksbehandlingen har vært unik, ja jeg vil si historisk. Jeg håper og tror at når loven blir kjent blant innbyggerne i Finnmark, vil den få bred tilslutning, fremholdt Helleland.

Glad eks-fylkesordfører

– Dette er en stor dag, sier Evy-Ann Midttun, tidligere fylkesordfører i Finnmark og medlem av Samerettsutvalgets innstilling.

– Det er bra at vi nå blir ferdig med lovarbeidet og får komme i praktisk arbeid, og at vi får bevise for alle at vi er i stand til å ta vare på Finnmarks jord. Vi skal forvalte dette til beste for fellesskapet, sier Midttun.

Usikkerhet om betydningen

Hvis du vil følge ekstra godt med i hva det er som behandles i dag, kan du skrive ut 129 tettskrevne sider fra lenken nederst i denne artikkelen. Så omfattende er faktisk innstillingen fra justiskomiteen om Finnmarksloven. Derfor er den også en pedagogisk utfordring, og en av grunnene til at den er blitt så omstridt.

Og meningene er delte: Mange av innbyggerne i Finnmark føler at loven ikke angår dem, eller synes dette dagen i dag stadfester en privatisering av Finnmark. Eller som en tilfeldig forbipassernde på gata i Vadsø sier til NRK:

– Nei, hva som skjer, det vet jeg ikke, men den skal behandles på Stortinget, er det ikke det? Litt følger jeg jo med, men hva som kommer ut av det gir jeg meg jamt faen i!

LENKER
Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no