skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Hollandsk geitost fra Rekdal

Wietze og Jessica med lille Lotte intervjues for NRK Møre og Romsdals TV-sending av Håvard Ketil Sporsheim.  Alle foto: Gunnar Sandvik
Wietze og Jessica med lille Lotte intervjues for NRK Møre og Romsdals TV-sending av Håvard Ketil Sporsheim. Alle foto: Gunnar Sandvik
Nytt liv i nedlagte gårdsbruk skal skape ny driv i bygdene i Møre og Romsdal. Kommunene blir nå utfordra til å kartlegge nedlagte gårdsbruk med tanke på å by dem frem for salg.

Et ungt par fra Holland har kjøpt småbruk på Rekdal og fra gårdsmeieriet produseres geitost.

Publisert 27.01.2005 18:24. Oppdatert 27.01.2005 19:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:









Av Gunnar Sandvik

Det snakkes hollandsk nede i den trange lille kjelleren i ei gammel gårdsbygning på Rekdal i Vestnes.
Samboerparet Wietze Kuipers (31) og Jessica Rutten (23) lager den økologiske geitosten, mens lille Lotte på 1 ½ leker seg. Fra et enkelt men nytt og moderne lite ysteri produserer geitost av geitmelk fra de 30 geitene på gården.


Fant småbruket på nett

Wietze og Jessica fikk nok av livet i travle Holland og flyttet til den lille bygda ved Midfjorden i oktober ifjor. I Holland hadde de arbeidet et år på en gård der de tilegnet seg kunnskapen å produsere ost på økologisk måte. Gjennom internett fant de det lille gårdsbruket med 35 mål innmark og 100 mål utmark - et ypperlig område for geiter, mente samboerparet som slo til og kjøpte bruket.

Skryter av kommunen

Både Jessica og Wietze skryter av gode naboer og Vestnes kommune som har vært gode støttespillere. No står de foran den tøffe jobben å pusse opp et nedslitt gammelt gårdsbruk og å få osteproduksjonen i gjenge.
Osten håper de å kunne selge til restauranter, hotell, delikatessebutikker og direktesalg på bondemarkedene i Ørsta og Åndalsnes. Også torgsalg i Molde og Ålesund håper de å få til når sommeren kommer.

Jessica fyller kjølerommet med geitost som skal vellagres.


Stadig flere kommuner i Møre og Romsdal jobber aktivt for å berge små gårdsbruk fra nedlegging.
Via internett formidles mange små gårdbruk og Norges Bonde- og småbrukarlag vil ha flere kommuner tilk å kartlegge utsatte småbruk for å by dem fram for salg.

gardsbruk.no

For tiden er det 23 små og store gårdsbruk i Møre og Romsdal til salgs på internettportalen gardsbruk.no.
Alt i fra store lønnsomme gårdsbruk til små nedlagte forfalne gårder formidles via denne portalen som Norsk bonde- og småbrukarlag står bak.


Småbruk en ressurs

Tusenvis av gårdsbruk er lagt ned i Møre og Romsdal de
siste åra og i beste fall blitt tilleggsjord for nabogårdene.
Fylkeskoordinator for gardsbruk.no, Stein Brubæk, mener at mange av disse gårdsbruka kan gi økt bosetting og verdiskaping i kommunene - ikke bare selges som feriehus eller stå til forfall. Stadig flere kommuner ser mulighetene i gamle småbruk. Det som tidligere var ansett som et stort problem for distrikts-Norge, kan i stedet være en mulighet for positiv utvikling og verdiskaping.

Småbruket det hollandske paret har kjøpt ligger på Rekdal med utsikt nordover mot Midfjorden.

Bosetting og verdiskaping

Norsk Bonde- og Småbrukarlag arbeider med et prosjekt hvor de forsøker å motivere kommunene til å ta fatt i dette arbeidet. De kommuner som har gjort dette har også lykkes, sier Stein Brubæk. Flere av kommunene som har satset kan idag se tilbake på økt bosetting og verdiskaping, med de konsekvenser det kan bidra med til en slunken kommunekasse, sier Brubæk.





Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ROMSDAL

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no