skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Se TV-programmet om bybrannen i Ålesund

Mye arbeid er lagt ned i forbindelse med bybrannfilmen.
Mye arbeid er lagt ned i forbindelse med bybrannfilmen.
Fikk du ikke med deg NRK-programmet om bybrannen i Ålesund kan du se det i reprise i kveld, fredag på NRK 2 klokka 2005.

Publisert 21.01.2004 11:13. Oppdatert 30.01.2004 10:59.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det er gått hundre år siden den store katastrofen. Natt til 23. januar 2003 brøt det ut brann i en fabrikkbygning på Aspøya i Ålesund. Stormkastene som feiet over byen, førte ilden fra hus til hus, gate til gate. 16 timer senere var nesten hele byen lagt i ruin. 850 hus var omskapt til en glødende askehaug, og mer enn 10 000 hjemløse mennesker var drevet på flukt. Ålesund var blitt offer for den verste brannkatastrofen som landet til da hadde vært utsatt for i fredstid.

Jugendstilen vokste fram

Konsekvensene var mange. Et veldig hjelpeapparat fra inn- og utland ble satt i sving. Keiser Wilhelm alene sendte fire store skip med hjelpemannskaper, mat og medisiner og annet nødvendig utstyr. I løpet av de tre neste årene vokste en ny, moderne by fram, reist i den tids byggestil, Art Nouveau eller Jugendstilen. Siden dette skjedde samtidig med unionsoppløsningen og framveksten av en selstendig stat, ble Ålesund også et symbol på det nye, unge Norge. Og ålesunderne fikk et nytt forhold til sin kjære by. Denne uken markerer de hundreårsminnet med brask og bram. Bybrannvandringen gjennom byens gater selve hundreårsnatta er alene ventet å samle fire-fem tusen patriotiske bysbarn.

Oddgeir Bruaset er regissør og manusforfatter.

55 minutter langt program

NRK markerer brannkatastrofen gjennom et 55 minutt langt historisk program i Fakta på lørdag dagen etter hundreårsnatta, med Ålesunds egen Totto Osvold som programleder. Programmet prøver å vise både hva som hendte de 16 timene ilden var løs, de første dagene og ukene etter da Ålesund var gjenstand for en hel verdens oppmerksomhet, de tre årene gjenoppbyggingen foregikk, og programmet avsluttes med å fortelle hvordan ålesunderne markerer bybrannen hundre år etter. Den største utfordringen har vært å gjenskape inntrykket av en hel by i lys lue, sier regissør og manusforfatter Oddgeir Bruaset. Heldigvis ble litt av den gamle byen spart, og ved hjelp av et entusiastisk brannkorps, foran og bak kamera, og en rekke likeså entusiastiske statister ble brannscenene i hovedsak spilt inn der. Resultatet får andre dømme om, legger Bruaset til.




Siste saker:
Flere saker: ALT OM SUNNMØRE

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no