Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Sondre (sang)Lerche
Sondre Lerche er bare 18 år, og har kontrakt med samme plateselskap som Lene Marlin. Men han er ikke Lene, og han kunne like gjerne vært 80 år.

Med singelhiten ”You Know So Well” har Sondre fått en knallstart på sin karriere, og i media er han allerede blitt omtalt som et nytt Lene Marlin-fenomen. Men selv om Sondre Lerche foreløpig bare synes det er hyggelig med oppmerksomhet, har han også fått sammenlikningen med Lene i vrangstrupen.

- Jeg hater dumme tabloidspørsmål om alder og Lene. Det har jo ingenting med meg og min musikk å gjøre. Jeg er ikke Lene, og når musikken skal vurderes spiller det jo ingen som helst rolle om jeg er 18 eller 80 år, sier Sondre Lerche til Upunkt.

Som så mange andre talenter er han på plass på By:Larm i Tromsø, hvor han trakk stinn brakke og fikk jublende kritikker for sin konsert på klubben Sub Sirkus seint fredag kveld. Og når vi treffer ham dagen derpå er han midt inne i et stafettløp mellom journalister som alle har sportspørsmålet ”hvordan føles det” på tunga.
Og joda, Sondre har det bra, men det er ikke det han helst vil snakke om.

- Selvfølgelig er det kjemepgøy med en hit og god respons, men musikken min blir ikke bedre av den grunn. For meg er det musikken som teller, og den jeg vil snakke om. Privatlivet mitt har ingenting med dette å gjøre, fastslår Sondre.

Hit på første forsøk

Upunkt tar likevel sjansen på å røpe at han er fra Bergen, begynte å spille gitar som 8-åring, og at han nesten fra første dag fikk lyst til å skrive låter. Noe han etter hvert fikk så mye sving på at det endte med platekontrakt og debut-EPen ”You Know So Well” som forrige uke gikk rett inn på 2. plass på VGs singelliste. Og til høsten kommer trolig debutalbumet.
-Mange av låtene på plata er to år gamle, og siden innspillingen var ferdig har jeg skrevet mange nye. Men jeg betrakter alle mine låter som et dokument fra den gang de ble skrevet, og de dokumentene er en del av livet mitt som jeg vil ta med meg videre på ferden. Alt henger liksom sammen, forklarer Sondre.

Mange gamle helter

At en referanse fører til en annen illustreres også i Sondres musikk. Foruten Beck trekker han fram gamle veteraner som Elvis Costello, Burt Bacharach og David Bowie som inspirasjonskilder.

- Jeg har alltid vært nysgjerrig, og når jeg oppdager en ting fører det meg alltid videre til en annen ting. For musikkens del betyr det at jeg alltid leter etter referanser, og dermed stadig oppdager nye, spennende navn i musikkhistorien - som selv om de kan være gamle, bringer meg framover. Å skrive en låt som er catchy er nemlig ikke nok, jeg vil at den også skal ha en dybde som gjør at den varer mer enn et øyeblikk. Og i den grad jeg har noen ambisjoner, er det å ikke stoppe opp, men alltid oppdage og lære noe mer som jeg kan bruke i musikken min.
Problemet, som mange unge stjerneskudd før Sondre har fått erfare, kan være å ikke miste seg selv når mediekjøret tar av for alvor. Men Sondre bedyrer at han tar nettopp dette på alvor.

- Det gjelder å holde fokus, og det er derfor jeg hater alle dumme tabloidspørsmål om privatlivet mitt. Musikken blir ikke bedre bare fordi den selger mye, og jeg blir ikke bedre bare fordi fjeset mitt er i avisen, fastslår Sondre før han løper videre til neste intervjuavtale.

Av Leif Gjerstad, upunkt@nrk.no


Publisert 24.02.2001 17:48 - Oppdatert 26.02.2001 11:41


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no