Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 42 - Madrugada
Endelig tar gutta steget fra å lage blåtonet storbymelankoli til produskjon av virkelig megabylyd! Med ”Grit” får vi oppleve Kreutzberg’s resonans!

Madrugada – Grit (Virgin)


Aaah, så godt! Fra et studio i den mye omtalte og ditto hippe bydelen Kreutzberg i Berlin er et nytt musikalsk mesterverk født: ”Grit” er Madrugadas første og beste skive innenfor sjangeren – så langt.

For etter de to utgivelsene ”Industrial Silence” og ”The Nightly Disease” - der førstnevnte trolig bærer tittelen Norges Sterkeste Debut - var det på tide å gjøre en helomvending for bandet. Der ”Industrial Silence” med ekstrem stolthet gjorde oss våte på det blå hav, bestod ”The Nightly Disease” av en langt mer bekmørk atmosfære. Og å gå fra svart til sort er bare svulstig og teit. Dermed fremstår det som en stor glede å få oppleve et delvis renovert Madrugada som et plutselig nordlys i all sin direktehet og glød.

Låt for låt

”Grit” er kort fortalt bare lekker. Gjennom 11 låter blir vi kjent med et band som har forstått bluesrockens triple angrepstaktikk; et band som vet å verdsette enkelhet fremfor pompøsitet. Tre grep og bare gleden, altså.

Jeg tar det låt for låt: Åpningslåta ”Blood Shot Adult Commitment” er mantrarock, førstesingelen ”Ready” kunne vært spor seks på Primal Scream’s siste skive, spor tre er Madrugada anno 1999, ”Madrugada” er selve låta, spor fem er high-g blues, ”Proxy” nyvasket The Jesus & Mary Chain, kutt 7 60’s dirt, spor 8 dub-orientert, ”Majesty” er single nummer to og noe av det vakreste på lenge, kutt 10 er rock’n roll og avslutningen på mesterverket heter ”Got You” og består i stor grad av to låter der bandets lystekniker er med på del to!

Ja, slik er ”Grit”, og liker du ikke denne bunner det i alt annet enn en unik interesse for god musikk.

Potensiale

Madrugada har på flere måter laget en hvit plate denne gangen. Hvit i den forstand at den til tross for sine lysende melodiske øyeblikk fremstår som mindre tonefiksert og lysere enn forgjengerne, og samtidig hvit med en musikkhistorisk tilnærming i bakhodet.
I denne tidens rockalder eller omvendt, finner Madrugada sikkert mange av de samme lytterne som tidligere. Likevel håper og tror jeg at bandet nå kan erobre et større publikum – et segment som ikke nødvendigvis bor i Athen, men kanskje heller i Vilnius og London.

Av Mats Borch Bugge, NRK Petre


Publisert 14.10.2002 15:34 - Oppdatert 16.10.2002 13:26


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no