Her er du: NRK.no > NRK P3 > musikk
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Ukas album uke 51: Talib Kweli – Quality
Talib Kweli - eller ”sannhetssøkeren” som det betyr – har levert oss en førjulsgave i hard plast. Men under skallet finnes et hakkandes mykt hip-hop album som bærer tittelen ”Quality”. Det er sant at dette er kvalitet.

Talib Kweli: Quality (Rawkus/Universal)

Som om det ikke var nok med det eminente samarbeidsprosjektet med Mos Def som resulterte i klassikerskiva ”Black Star” i 1998, eller for den saks skyld den lekre ”Reflection Eternal” – der Cincinnati-kid Hi-Tek akkompagnerte T.K. – to år senere, kommer nå solodebuten til Brooklyns akademiske alibi.

Intelligent hip-hop


Til tross for at det høres forjævlig dumt ut har betegnelsen noe ved seg når vi belyser den innholdsmessige kvaliteten på ”Quality”. Komplementariteten skiva representerer, med sine hakkende beats og myke vokalsamples, er rett og slett intelligent. Hør bare på den kommende hit’en ”Get By” (inneholdende elementer fra Nina Simones never-ending ”Sinnerman”) eller ”Good To You”. Sistnevnte en noe mer nedstrippet og flytfull låt med Al Greens ”Simply Beautiful” (også brukt i Styles’ ”Good Times”) som lydmessige skillevegger.

Vi svimles

En rekke gjester har fått æren av å medvirke på ”Quality”, og Mos Def og Bilal fremstår som de sterkeste krydderiene. Mens vi er inne på krydder – Kanye West (mannen bak Jay-Zs ”Bonnie & Clyde” og deler av Cam’rons ”Come Home With Me”) produserer tre spor med så mye teft og hell at vi svimles.

Gode tekster

Talib Kweli er bevinget med en unik evne til å skrive gode tekster. Vi snakker her om en hyggelig og engasjert rap-pappa som alltid har stått litt i skyggen av New York-storheter som nevnte Jay-Z og Nas, men som nå forhåpentligvis kan krones som helt også blant 15-åringene i ”8 Mile” trøye.

Av Mats Borch Bugge


Publisert 16.12.2002 09:57


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no