Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Frognerseteren Freeride Festival
I år dukker Frognerseteren Freeride Festival opp på Ekstemsportveko i Voss. Ekstremsportveko på Voss er årets høydepunkt for mange ekstremsport-entusiaster fra hele Europa.

FOTO: Frognersetra Freeride Festival


Link: video av Streetride, laget av Are Tallaksrud

Link: video av Airride, laget av Are Tallaksrud




I år vil Frognerseteren Freeride Festival bli å finne på Ekstremsportveko i Voss. FFF er en festival for de som synes at du ikke nødvendigvis må ha begge hjula på bakken for å sette pris på en sykkeltur. Tidligere år har NCF (Norsk Sykkelforbund) lagt NorgesCup til arrangementet, men dette vil i år bli erstattet av FFF. FFF mener dette er på sin plass siden de har grener litt mindre preget av regler og litt mer fylt av lek enn NCFs downhillritt. Uttalelser fra Veko-arrangørene tyder på det samme.

Frognerseteren Freeride Festival

FFF er en festival med kjøring, lek og konkurranser av utforsyklister, for utforsyklister. Den ble dratt i gang av Rufus Preiss første gang i Juni-03.
I hele 2003 ble det arrangert FFF tre ganger: 14. Juni, 12.-13. Juli og 22.-24. August. Festivalens hovedmål er at alle deltagere skal føle seg som vinnere, fordi alles konkurrent er dem selv. Fokuset ligger på å legge tilrette en festival der deltagerne får mulighet og inspirasjon til å tøye sine egne grenser sammen med andre. Inspirasjonen skal skje ved å se andre klare det de prøver på, og at man alltid finner noen som er på sitt nivå. Vinneren(e) er de som gjennom dagen viser stil, flyt, kontroll, variasjon, vilje og glede - det som kjennetegner alle freerideres mål.

Utforsykkelen

Det er mange grener innen sykkelsport, fra landeveissykling med tynne hjul gjennom cross-country som tar racinga med inn i terrenget, og til utforsyklister som kjører nedover bakker. Med sykler bygget for å tåle maksimalt med juling. Syklene er forsåvidt også bygget for å spare deg for mest mulig juling. Kjennetegnene på en utforsykkel er solide rammer, brede dekk og en eller to solide dempere med mye vandring. Demperene trenger man for å ”ta av” for steiner og røtter på stien, dekkene for å ha godt grep på bakken. Det er også viktig å ha bra bremser, gjerne skivebremser. Mange av syklene har et hydraulisk bremsesystem, olje istedenfor stålvaieren som brukes i de mekaniske systemene.

Norges sykkelforbund

NCF arrangerer hvert år norgescup i utforsykling,og det er seriøse greier. Grunnlegger av FFF, Rufus Preiss kommenterer
- Jeg har syklet aktivt siden –97, og trodde det var dette jeg ville holde på med. Jeg så på utforsykling som noe kjempetøft, utøvere med fete tattoveringer og piggsveiser, barske folk som hadde ville fester. Men jeg ble skuffa. Jeg synes reglene til NCF er så strenge, nivået er så høyt at man må være så til de grader dedikert for å være med på kjøret, så det begynte å forme seg en liten utbryteridè i meg. Jeg ville lage noe som var basert på moro, med avslappa atmosfære, ikke blodslit og alvorlig konkurranse. Og sånn ble FFF født.

Hva ser dommerene på?

Freeride er å leke seg mest mulig på sykkelen sin. Det er forskjellige grener innenfor Freeride, og på FFF defineres de og dømmes på følgende måte:

StreetRide: Freeride i urbant strøk. Bruk av trapper, murer og andre urbane elementer for å utøve og skape utfordringer for seg selv. Poeng etter variasjon, kreativitet, sykkeltype og flyt.

AirRide: Stort hopp med brei landing. Poeng etter variasjon, kontroll, sykkeltype og guts

FreeRide: Standard "freeride" elementer som NS/skinny, drops, kickere og teknisk terreng. Ikke tid. Dommere gir poeng igjen basert på kontroll, flyt, sykkeltype, guts, stil og kreativitet.

FastRide: Deltagerne stiller i grupper på 3 og 3 eller 4 og 4. De skal komme seg raskest fra A til B gjennom ett terreng med mange forskjellige traseer/løypemuligheter. Raskeste i hver heat går videre til neste runde.


Frognerseteren Freeride Festival
Ekstremsportveko i Voss

Av Gunhild Sørensen, NRK Upunkt
Foto av Erik Kjelsrud / Ambush


Publisert 11.03.2004 16:47 - Oppdatert 17.06.2004 10:52


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no