Her er du: NRK.no > NRK P3 > Ekstremsport
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
EKSTREMSPORT HEAD
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
NM i skateboard 2003
Årets NM i Horten ble en gedigen solskinnsfest med legendariske prestasjoner. Vi fikk nok en gang bekreftet at Norges beste skater heter Fredrik Austbø.


VIDEO: NM i skate '03 - Vert og McTwist
VIDEO: NM i skate '03 - Street finale


BILDER: NM i skateboard 2003

Nok en gang dominerte fenomenet Fredrik Austbø en norsk skatekonkurranse. Søndag 17. august hadde Austbø og hans kolleger skatet intenst i Horten i tre dager. Likevel hadde 15-åringen beina fulle av krutt i NM finalen og stakk av med seier i både street senior og bowl senior.

Få har sett maken til skater i Norge. Austbø holder høyt tempo, putter inn flest mulig manøvre i runene sine og lander så og si alle triks han prøver på.

- Alt klaffet i Horten. Jeg er skikkelig fornøyd med dobbeltseieren. Det var et sinnsykt bra NM, sier Fredrik på telefon fra Biarritz i Frankrike der han er på fotosession med sponsoren Nixon.

Austbø herjer alle skateparks han viser seg i. Horten har oppgradert sine fasiliteter, til stor glede for blant andre rogalendingen.

- Jeg har skatet der tidligere, på "Kanal-session". Nå har de fikset opp parken skikkelig og den er sinnsykt mye kulere nå med høyere og større ting, sier Fredrik til Upunkt.

En del av de andre så veldig slitne ut. Hvordan klarer du å kjøre så hardt etter tre dager med skating?

- Jeg er vel i god form tror jeg, sier Austbø beskjedent.

Norsk EM-håp

Det passer imidlertid bra at han er i toppform, for denne helgen setter han kursen til Sveits for å skate EM i Basel. Der kan han havne langt opp på resultatlisten.

- Jeg har ingen spesielle forventninger, jeg skal bare ha det kjekt! Carl Edward (Heisholdt) og jeg bor på rom sammen så det kan bli en kul helg. Jeg har forresten vært på EM i Basel to ganger før, forteller han.

Først får han en dag eller to i tropiske skateparks i Biarritz.

Jan Thores McTwist

Jan Thore Nilsen løftet publikum til ekstase da han landet Norges første McTwist. Det krevde et dusin forsøk. Nilsen gikk på trynet en del ganger og kroppen hans hadde virkelig fått merke presset. Likevel satt den til slutt. Han har problemer med å huske sekundene etter han landet Mctwisten.

- Tiden fra jeg tok av til jeg sto på platået på andre siden, er helt svart. Adil måtte flere ganger minne meg på hva jeg akkurat hadde gjort. Da jeg hørte hvordan publikum tok av skjønte jeg hva jeg hadde klart. Jeg gikk jo bare rundt og gliste resten av dagen, sier Jan Thore.

- Det har tatt meg tre måneder mens folk har brukt flere år på trikset. Jeg hadde satt meg som mål å ta den i NM, dessuten var jeg litt stor i kjeften og lovte speaker Fritjof (Krogvold) å ta den. Jeg kjente smertene men glemte de etterhvert. Da jeg først prøvde fredag var det langt igjen.


Først i Norden

Jan Thore er den første i Norge som har tatt McTwist. Det er også første gang det har blitt tatt av nordiske skatere i Norden. Mathias Ringstrøm og Rune Glifberg har tatt det men andre steder i verden. Dessuten var den helt stilrein.

- Jeg tok den helt opp ned, ikke en sånn 540 litt på skrå som mange tar.

Nilsen forteller at du må være forberedt på skikkelig juling for å lære seg slike triks. Det neste han skal gå for blir en rodeoflip.

- Det er få nordmenn som tar flips i verten. Jeg skal ta meg av det. Jeg har øvd mye på trampoline og føler at jeg mestrer slike triks.

Denne helgen reiser han til EM i Sveits sammen med blant andre Carl Edward Heistholdt og Fredrik Austbø for å se litt andre skatere en de norske og få litt ny kunnskap. Vi ønsker dem lykke til hele hurven!

Bowl-sirkus og dramatikk

Upunkt gikk dessverre glipp av en forrykende bowlkonkurranse der unge Austbø, Jon Pedersen og ringreven Espen Røed tok topplasseringene. Fredrik fikk folk til å holde pusten med flere meter høye airs fra bowlen og ned i rampen. Mathias Skard sikret seier i junior street mens Patric Narvestad vant de unges bowl-konkurranse. Adil Dyani sikret vert-seier med overbevisende skating som vanlig.

Vert-skateren Stian Hulbakk måtte ha legehjelp etter at han slo hodet i rampen under Vert-finalen. Da ambulansen dukket opp besvimte en ung tilskuer av for mye sol eller for lite væske i kroppen og ramlet ned i verten. Dermed lå det to skadde i bunnen av rampen.

Morrostafett

I årets NM ble publikum kjent med et nytt innslag i konkurransen. S.K.A.T.E. er en slags stafett hvor en skater tar ett triks og resten må ta det samme trikset. Den som ikke klarer trikset får en bokstav og når det har blitt til S.K.A.T.E. er vedkommende ute. Skomerket És tok initiativet for konkurransen denne gangen og team-kjøreren Carl Edvard Heisholdt ledet an. Dette synes tilskuerne tilsynelatende var noe av det mest underholdende ved hele NM.

- Det var jævlig kult. Det er et oversiktlig opplegg hvor publikum får med seg alt og heier på deltakerne. Folk har jo holdt på med dette rundt omkring men det er første gang man ser det i en konkurranse. Heretter kan det jo hende at dette blir en fast del av skatekonkurranser, sier Heisholdt til Upunkt.

Ove Kirkeby tok så vidt innersvingen på Carl Edvard og Henning Braaten endte på tredje.
Resultater fra NM i Horten:Street Senior:

1. Fredrik Austbø
2. Tom Erik Ryen
3. Tord Lyng
4. Tarjei Utgarden
5. Stephan Melsom
6. Espen Sandberg
7. Henning Braaten
8. Ole-Andrè Igesund
9. Stefan Jacobsen
10. Carl Edvard Heisholdt


Vert:

1. Adil Dyani
2. Espen Røed
3. Jon Pedersen
4. Martin Haavde
5. Mathias Skard
6. Trond Sættem
7. Morten Fornes
8. Jan Thore Nilsen
9. Stian Hulbakk
10. Erik Thommessen


Bowl Senior:

1. Fredrik Austbø
2. Jon Pedersen
3. Espen Røed
4. Adil Dyani
5. Mathias Skard
6. Martin Haavde
7. Per Sveinung Larsen
8. Tor Kristian Ryen
9. Jon Dalkvist
10. Geir Myrin


Bowl Junior:

1. Patric H Narvestad
2. Fredrik Fogg
3. Christoffer Nilsen
4. Jan Henrik Kongstein
5. Christian Gullerud Larsen
6. Kristan Andersen
7. Kristofer Johansen
8. Daniel Kvello Anderson
9. Kristian Brekke
10. Daniel Ernstsen

Street Junior:

1. Mathias Skard
2. Karsten Kleppan
3. Fredrik Fogg
4. Joakim Thorkildsen
5. Fredrik Esnault
6. Joakim Bjelland
7. Patric H Narvestad
8. Kim Rune Hansen
9. Markus Wegge
10. Stian Bakke

Av Håvard Ellingsen, NRK Upunkt


Publisert 21.08.2003 13:24 - Oppdatert 04.04.2005 14:47


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Are og Odin:
are og odin kysser forsideboks
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no