P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Ikke redd for å slå i bordet

Trond J. Olsen er politisk rådgiver i Velferdsalliansen, og har tidligere vært mangeårig leder for sosialrådgivningen ved Fattighuset. Nå er han aktiv i Klientaksjonen i Oslo.

Publisert 27.05.2005 13:30.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Karine Nigar Aarskog

Trond J. Olsen er ikke redd for å slå i bordet, og ta i litt når han taler de svakes sak. Han er en som virkelig trengs når det gjelder sosialpolitikk.

Ha med alle

– Jeg tenker at vi må få nye virkemidler i et nytt århundre. Nå er vi verdens rikeste land, men det er 700.000 som ikke er med på velferden, som ikke har noe å gjøre og som står utenfor, og vi må finne måter de kan brukes, for det er den viktigste kapitalen vi har i samfunnet nå, sier Olsen.

– På hvilken måte da?

– Vi klager alltid over alle de tingene vi ikke får gjort; dårlige veier, barnehageutbygging, sykehjem som mangler hender. Og jeg tenker meg at hvis folk fikk lov å komme inn og gjøre de oppgavene og få en liten påskjønnelse ekstra for det, så er det nok mange som kunne tenke seg å gjøre dem.

Trond J. Olsen vil inkludere alle og vil la kulturen blomstre. Foto: NRK

Kunne utrydde fattigdommen

Olsen mener det er mange som ønsker å ta fatt på slike oppgaver. Blant andre arbeidsledige, uføre og fattige som trenger en ekstrainntekt.

– Vi kunne bli det første landet i verden til å utrydde fattigdommen, sier Olsen.

– Men de som er arbeidsledige vil vel ikke ta denne typer jobber?

– De blir jo stående lenge i kø og det er mange som står i mange år, som gjerne vil spe på inntekten mens de venter, så jeg tror mange ville hatt en sånn jobb.

Borgerlønn og kultur

Olsen mener man på lang sikt kunne gi alle i Norge en borgerlønn, slik at ingen ble stående utenfor. Han er også skuffet over Norge som kulturnasjon:

– Det er mye småkultur som er blitt borte. Jeg skulle gjerne tenke meg at det kunne blomstre kultur i hvert eneste kvartal. Det er stor vilje blant folk til å gjøre dette frivillig og gratis, sier Olsen.


 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no