NRK 5.1 3_1
Her er du: NRK.no > Flerkanal Sist oppdatert 13:15
 
Radiodokumentar i 5.1:

Ulv! Ulv!

Radiodokumentaren "Ulv! Ulv!" omhandler norsk rovdyrpolitikk og hadde premiere i P2 19. januar. Nå kan du høre den her på NRK5.1.

Publisert 21.01.2008 12:38. Oppdatert 21.01.2008 12:39.








Programmet handler om at Stortinget har vedtatt en rovdyrpolitikk de mener vil føre til færre sauetap og mindre konflikt. Det har de gjort blant annet ved å tillate ulve-etablering i bestemte geografiske soner. Men sauetapene går ikke ned, men opp. Og det er langt ifra ”den store stygge ulven” som er den største skadegjøreren av rovdyra på norske sauebeiter.
I Osdalen på grensa mellom Åmot og Rendalen i Hedmark lever et ulvepar akkurat nå i livsfare. Det er staten som vurderer å drepe dem, fordi de oppholder seg for mye i Rendalen, hvor de ikke får lov til å være.

Ulvesona

Stortinget vedtok i 2004 den såkalte ulvesona, et geografisk område fra Åmot i Hedmark, som strekker seg øst for Glomma gjennom Hedmark og gjennom deler av Oslo, Akershus og Østfold. Her kan tre ulvefamilier etablere seg. Osdalsparet lever innenfor sona, men mest utenfor sona, i Rendalen, som er ulvefri sone. For å beskytte sauene i Rendalen vedtok Stortinget å holde kommunen utenfor ulvesona, mot forvaltninga og Bondevikregjeringas innstilling.

Rop om ulv

Rendalen er et av Norges mest naturlige ulveområder. Sør-Norges største kommune i areal er også en av de minst befolkningstette. I tillegg er kommunen rik på elg og andre hjortedyr, som utgjør hovedlivsgrunnlaget for ulv.

Rendølene har mye av æren, eller skylden, sjøl for at Stortinget vedtok at kommunen skal være fri for ulv. Det bekrefter ordfører Erling Myhre, og tidligere miljøvernminister Børge Brende (H) er klar på at lobbyinga fra kommunen påvirket stortingsflertallet. Etter at Stortinget vedtok et ulvefritt Rendalen er fire ulver skutt vekk fra kommunen.

Millionbusiness

Rendalen kommune mottok enorme pengebeløp fra myndighetene etter at ulven etablerte seg i kommunen midt på nittitallet. Staten har brukt over 50 millioner kroner i rovdyrforebyggende tiltak de ti siste åra, samtidig som de har erstattet rovdyrdrept sau med over 10 millioner. Men myndighetenes politikk har ikke hjulpet, sjøl om ulv ikke tok en eneste sau i 2005 og 2006. Det er nemlig ikke ulven som er den største skadegjøreren i Rendalen - og Norge for øvrig -det er jerven. Staten har på ti år brukt over femti millioner og drept 12 sauer de ti siste åra i Rendalen for å forebygge mot ulv. I 2006 tok ikke ulv en eneste sau i Rendalen, men det ble likevel erstatningsrekord i kommunen, etter at 855 sauer ble dokumentert, eller antatt, drept av rovdyr. I 2007 ble det satt ny rekord med over 1000 døde sauer.

De ti siste årene er over 300 000 sauer blitt drept av rovdyr i Norge, ifølge offisiell norsk erstatningsstatistikk.

I dokumentaren ”Ulv!Ulv!” møter du en ordfører som har påvirket norsk rovdyrpolitkk, kanskje mer enn noen andre. Du treffer rovdyrhatende bønder som tjener på at sauene deres blir drept av rovdyr. Du får høre fra en rovdyrkonsulent som mener staten sløser med pengene sine, og en ulvevenn fra Rendalen som mener sauebøndene er kyniske. Dokumentaren ”Ulv!Ulv!” gir et avslørende innblikk i en feilslått politikk, som tillater at sauer på norske beiter går ubeskyttet mot rovdyr.

Ulv! Ulv!


En radiodokumentar av Tom Haakenstad.
Teknisk regi: Kåre Johan Lund.
Konsulenter for programmet: Hege Dahl og Berit Hedemann.


 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no