NRK 5.1 3_1
Her er du: NRK.no > Flerkanal Sist oppdatert 13:15
 
Hør radio som du aldri har hørt det før!

Hvordan lytte til NRK 5.1

Det du må ha er: en datamaskin med 5.1-lydkort. Internett (bredbånd). Et flerkanals høyttaleranlegg eller et hjemmekinoanlegg. Og noen ledninger. That's all!

Publisert 20.06.2006 14:05. Oppdatert 21.01.2008 13:15.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Du kan lytte til NRK 5.1 hvis du har et flerkanals høyttalersystem knyttet til datamaskinen din. NRK 5.1 kommer i WindowsMedia-format (wma) og spilles av med WindowsMediaPlayer. Denne playeren starter automatisk på din maskin når du velger NRK 5.1 i NRKs nettradio. Mens du lytter, kan du lese i nettradiospilleren hva du hører på.

Gå til NRK Nettradio og velg 'NRK 5.1' i kanalmenyen. Har du ikke et 5.1-høyttaleranlegg, vil du høre lyden i stereo (ingen garanti for korrekt gjengivelse).

NRK5.1 streames for tiden i en kvalitet på 440 kbps.


1) Lytting til NRK 5.1 på høyttalersystem for datamaskiner

Flerkanals høyttalersystemer for datamaskiner består av et lydkort (enten integrert eller som USB) som leverer lyd i 5 + 1 kanaler (5 vanlige høyttalere og en basshøyttaler).

Eksempel på høytalersystem for datamaskinen fra Creative.

Bruksanvisning for hvordan dette kobles opp følger med høyttalersystemet når det kjøpes. Mellom lydkortet og høyttalerne benyttes oftest tre minijack-kabler (følger med).

Eksempel - tilkobling lydkort

Husk å velge riktige Høyttalerinnstillinger i kontrollpanelet!

2) Lytting til NRK 5.1 på hjemmekinoanlegg

Hvis du har et hjemmekinoanlegg kan du også koble dette til lydkortet på datamaskinen for å oppleve NRK 5.1 på stuehøyttalerne!

Minijack til phono kabel

Da benytter du tre kabel med minijackplugg i den enden som settes inn i lydkortet, og med to phono-plugger i den andre enden (se bildet). Phonopluggene settes inn i den analoge flerkanalstilkoblingen bak på hjemmekinoreceiveren - i riktig rekkefølge! Bruk manualen for å stille inn riktig inngang på displayet.

Tilkobling receiver

Om du er usikker på rekkefølgen på kanalene, kan du teste dem ved å klikke på (spille av) denne wma-filen som varer i 9 minutter:

STREAMING 5.1 TEST

Bytt om på inngangene til du hører riktig, slik det er på dette bildet:





NB! Husk å sjekke Høyttalerinnstillinger i kontrollpanelet!

Har du en Macintosh? Les her om 5.1 for Mac.


Spørsmål? Send e-post til NRK 5.1!

LENKER

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no