skilleResultaterskille_slutt
fotball_vm_offside_3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 > Offside Sist oppdatert 10:35
FOTBALL-VM
Ekspertane
Fakta
Offside
 
Fotball
 
NYHENDEBREV
Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev
 

VM-historikk fra A til Å

Uruguay vant historiens første fotball VM, i  1930. (Foto: Hulton/Allsport)
Uruguay vant historiens første fotball VM, i 1930. (Foto: Hulton/Allsport)

Publisert 21.05.2002 14:01. Oppdatert 22.05.2002 19:35.
Av Arnfinn Fagerli

A

Alf Ramsey – manager hos Englands verdensmestere i 1966, løp ut på Wembley-gresset etter kvartfinalen mot Argentina. Ikke over å ha vunnet kvartfinalen, men fra å stoppe spillerne mot å bytte trøyer med motstanderne. Ramsey sa: "Vi bytter ikke trøyer med dyr".

B

Brødrepar er ikke helt sjeldent i en VM-tropp. Men Viktor og Vjatsjeslav Chanov er unike. De var begge i Sovjets VM-tropp i 1982, og begge som keepere. Men ingen av de fikk spille. Rinat Dassajev var førstevalget under hele mesterskapet.

C

Carlos Alberto Parreira ble historisk under VM i 1998. Brasilianeren ble den første som fikk sparken under et VM-sluttspill. Han fikk sparken etter at Saudi Arabia tapte de to første kampene. Senere i samme turnering skjedde det samme med Sør-Koreas og Tunisias trenere, også det etter to kamper, Bum-Kun Cha og Henry Kasperczak.

D

Det er slutt på å spille VM for ulike nasjoner heretter. Denne kvartetten blir dermed historisk etter å ha spilt VM-sluttspill for to ulike nasjoner: José Altafini (med fødenavnet Mazzola) Brasil i 1958 og Italia i 1962, Luis Monti, Argentina i 1930 og Italia i 1934, Ferenc Puskas, Ungarn i 1954 og Spania i 1962, José Santamaria for Uruguay i 1954 og Spania i 1962, samt Robert Prosinecki for Jugoslavia i 1990 og Kroatia i 1998.

E

Ernie Brandts skrev VM-historie i 1978. Nederlenderen er den eneste gjennom tidene som har scoret for begge lag i en og samme kamp. Heldigvis for Brandts, Nederland vant 2-1 over Italia og gikk senere til finalen.

F

Forente Arabiske Emirater hadde ikke VM-gull som noe realistisk mål. I 1990 ble de sendt hjem etter tre strake tap, men de klarte å score to mål. Ikke rart målscorerne de jublet som om de hadde vunnet hele VM. Spillerne fikk nemlig hver sin Rolls Royce for hvert mål de scoret i VM.

G

Gutter med langt hår og øreringer hadde ingen fremtid med Daniel Passarella som Argentinas landslagssjef. Selv Gabriel Batistuta måtte klippe seg kort for å ikke gå glipp av Frankike-VM i 1998.

H

Harald Schumacher, Vest-Tysklands store keeper og to ganger sølvmedaljevinner i VM, er kanskje mest kjent for sitt angrep på Frankrikes forsvarer Patrick Battistoni under semifinalen i VM i 1982. Etter å ha tapt finalen for andre gang i 1986, sa han at han ville satse på gull i 1990. Men i 1987 skrev han en biografi hvor han beskyldte 90 prosent av spillerne i den tyske Bundesliga for å være dopet. Han ble ikke tatt ut til VM-troppen i 1990, og rømte i stedet til Tyrkia og spite klubbfotball der.

I

Ingen andre kamper i VM-historien har vært mer smakløs enn oppgjøret i 1982 mellom Vest-Tyskland og Østerrike. Selv med 1-0-seier til tyskerne, ville begge lag gå videre til mellomrunden på bekostning av Algerie. Etter at tyskerne tok ledelsen 1-0 etter ti minutters spill, stoppet begge lag opp ”å spille”. En tysk tilhenger brant flagget i protest, mens Algerie sendte klage til FIFA om at begge lag burde diskvalifiseres på grunn av kampfiksing. Begge lag fikk fortsette i turneringen, men FIFA bestemte at heretter skulle de to kampene i siste runde av gruppespillet avvikles samtidig.

J

José Batista fra Uruguay ble utvist etter bare 56 sekunder mot Skottland in 1986! Det er den raskeste utvisningen i VM-historien. Hans angrep på Gordon Strachan gav ikke den franske dommeren Joël Quiniou noe valg. Uruguay holdt 0-0 og klarte å komme seg videre fra puljespillet på bekostning av skottene, og på tross av det rekordraske røde kortet.

K

Korea (Nord) sendte Italia ut av VM I 1966 allerede I gruppespillet. Dette var høyst uventet i Italia. Og hjemreisen ble foretatt i all hemmelighet for å unngå pressen og sinte tilhengere. Men mange fans hadde klart å spore opp hjemkomsten og spillerne ble bombardert av råtne tomater da de kom til flyplassen.

L

Laszlo Kiss fra Ungarn er den eneste innbytteren som har scoret hattrick I et VM-sluttspill. Ungarn ledet 5-1 over El Salvador i 1982 da Kiss kom inn og scoret tre ganger. Ungarn vant 10-1, historiens største seier i et VM-sluttspill.

M

Mario Zagallo ledet Brasil til VM-triumfen I 1970. Han ble dermed den første i historien til å vinne VM både som spiller og trener. Han vant VM som aktiv både i 1958 og 1962. Senere kopierte Franz Beckenbauer bedriften med Vest-Tyskland.

N

Nilsson (Erik) fra Sverige og Nickel (Alfred) fra Sveits er de to eneste spillerne som deltok i VM både før og etter andre verdenskrig. De spilte begge både i VM-sluttspillene 1938 og i 1950.

O

Omkamper ble avskaffet i VM etter 1958. Første omkamp i VM var mellom Italia og Spania i 1934. Italia vant omkampen 1-0. Første kamp som måtte avgjøres via omkamp etter gruppespillet, var mellom Tyrkia og Vest-Tyskland i 1954. Begge endte på to poeng, og Vest-Tyskland vant ”play-off” 7-2. Samme dag spilte også Sveits og Italia ”play-off” etter å ha endt på like mange poeng i sin gruppe. Sveits vant 4-1.

P

Paolo Rossi var suspendert fra landslaget i to år, men rakk akkurat å komme med i Italias VM-tropp i 1982. To uker før VM startet, hadde en sonet dommen etter å ha blitt funnet skyldig i en bestikkelsesskandale. Landslagssjef Enzo Bearzot tok ham likevel med i troppen, men kritikerne var mange. Ikke minst etter at Rossi gikk målløs av banen i de fire første VM-kampene, fikk mange vann på mølla. Men i den neste kampen, mot favoritten Brasil, scoret Rossi hattrick og sendte Italia til semifinalen. Her scoret han begge målene i semifinalen da Italia slo Polen 2-0, og med et mål i finalen mot Vest-Tyskland (3-1), ble Italia verdensmester og Rossi VMs toppscorer med seks fulltreffere.

Q

Quiroga, med fornavnet Ramon, var keeper for Peru under VM i 1978. Veldig mye samme type som sin columbianske kollega René Higuita fra senere sluttspill. I Perus kamp mot Polen (0-1) satte han en spesiell VM-rekord. Den eneste keeperen som har fått gult kort for takling på motstanderens banehalvdel.

R

Russland-dommeren Miroslav Stupar sto bak en kontroversiell avgjørelse i oppgjøret mellom Kuwait og Frankrike i 1982. Frankrike ledet 3-1 da Alain Giresse sørget for ny scoring mens Kuwait-forsvarerne stoppet opp etter som de var overbeviste om at de hadde hørt dommerens fløyte. Kuwaits fotballpresident prins Fahid tok selv turen ut på banen, og protesterte lenge og heftig. Han truet med å ta laget av banen, og ga seg ikke før dommeren annulerte målet. Uansett, Frankrike scoret et nytt mål i det siste minuttet. Kuwait ble slått ut og prinsen fikk rundt 100.000 kroner i bot av FIFA.

S

Straffesparkkonkurranse er blitt en viktig del i de senere VM-sluttspillene. Tyskland og Argentina har vist seg som de mest effektive og har den beste statistikken. De har vunnet alle de tre konkurransene de er blitt silt ovenfor. Da har det gått verre for Italia som har tapt tre av tre mulige.

T

Tilleggstid for skader, uthaling av tid og spillerbytter er blitt vanlig for alle dommere. Men franskmannen Michel Vautrot la til hele åtte minutter i den første av de to ekstraomgangene av semifinalen mellom Italia og Argentina i 1990. Han innrømte senere at han rett og slett glemte å se på klokka.

U

Utvisninger hjalp ikke mye i oppgjøret mellom Ungarn og Brasil i 1954. Tre spillere ble utvist, men ut i fra dagens regler, ville mange flere blitt sendt av banen. Kampen bød på skammelige scener og er senere bare gått under betegnelsen ”Slaget i Bern”. Spillerne fortsatte og slåss på vei inn i garderoben etter at dommeren hadde blåst av kampen som endte med ungarsk 4-2-seier.

V

Vanligvis blir det mange mål i en VM-finale. Ingen finale bød på mindre enn tre scoringer inntil oppgjøret da Vest-Tyskland slo Argentina 1-0 i 1990. Det tyske seiersmålet kom på straffespark ved Andreas Brehme. Og i 1994-finalen ble det ikke scoret ett eneste mål i løpet av 120 minutter. Den eneste målløse finalen gjennom tidene.

W

Walter Zenga, keeper fra Italia, innehar rekorden i å ha holdt nullen lengst i VM-historien. Han spilte 517 minutter (nesten seks kamper) uten å slippe inn mål under VM I 1990. Claudio Caniggia fra Argentina satte en stopper I semifinalen som Italia tapte på straffesparkkonkurranse.

X

Xuereb fra Frankrike – med fornavnet Daniel – kom inn som innbytter for Bruno Bellone i semifinalen mot Vest-Tyskland I 1986. Dermed ble VM-historien komplett over spillere med alle forbokstaver i etternavnet, fra A til Z, siden starten i 1930.

Y

Yngste spilleren i et VM-sluttspill noen gang, er Nord-Irlands Norman Whiteside. Han var 17 år og 42 dager da han spilte mot Jugoslavia i 1982. Den eldste spilleren i et VM-sluttspill er Roger Milla. Han var 42 år og 39 dager i sin aller siste kamp for Kamerun, mot Romania i 1994. Siden han scoret i samme kamp, er han også historiens eldste målscorer i et VM-sluttspill.





Z

Zaïres Muampa Kazadi var den første keeperen som ble erstattet i et VM-sluttspill uten å være skadet, da Zaïre lå under 0-3 mot Jugoslavia etter bare 22 minutter i Hannover i 1974. Uansett hjalp det ikke mye at Dimbi Tubilandu kom inn. Bare minuttet etter ble det ny scoring, og jugoslavene ga seg ikke før det sto 9-0. Bare en gang senere har en keeper blitt byttet ut utenom skader. Det skjedde i bronsefinalen da Bulgaria byttet keeper på stillingen 0-4 ved pause til Sverige. Mihailov ble erstattet av Nikolov som holdt buret rent, og resultatet sto seg.

Æ

Ærefullt oppdrag å være kaptein på et vinnerlag i VM, det er enhver spillers drøm. Det kan i beste fall skje en gang i livet. Ingen har i hvert fall klart det to ganger. Diego Maradona var nær etter at han førte Argentina til gullet i 1986, men måtte nøye seg med sølv i 1990. Dunga var kaptein for Brasil som vant i 1994, men tapte i 1998 og kopierte dermed Maradona. Karl-Heinz Rummenigge var kaptein i to finaler for Vest-Tyskland, men begge endte med tap – både i 1982 og i 1986.

Ø

Ønsket om å spare den beste spilleren til finalen kostet Brasil dyrt i 1938. En av de mest kontroversielle avgjørelsene i VM-historien sto treneren Ademar Pimenta for. Leonidas, superstjernen i turneringen, ble satt ut i semifinalen mot tittelforsvarer Italia fordi treneren ville spare ham til finalen. Brasil tapte kampen, men vant i det minste bronsefinalen etter to mål av Leonidas.




Å

Åpningskampen under sluttspillet på Azteca Stadion i Mexico i 1970, mellom vertslandet og Sovjet, markerte en ny æra i VM-historien. For første gang ble det anledning til å sette inn reserver. Puzach hos Sovjet ble den første innbytteren i et VM da han kom inn etter pause for Shesternev. I tillegg skulle dommerne markere advarsler og utvisninger med henholdsvis gule og røde kort.


 
10 SISTE SPORT
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no