Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Drama fra straffemerket

Kveldens helt i Portugal er keeper og heter Ricardo. Først reddet han Englands siste straffe, så scoret han selv seiersmålet som sendte hjemmelaget til himmels og til semfinalen i EM.

Publisert 24.06.2004 23:35.
Av Arve Lote

Ricardo slo Darius Vassells straffe til side for mål. Så scoret han selv sikkert mot David James, og gav Portugal 6-5 i EMs første staffesparkkonkurranse. Da hadde selve kampen endt 2-2, etter at lagene scoret hver sin gang i andre ekstraomgang.

Kampfakta

Da England så ut til å gå mot seier i ordinær tid, utliknet Portugal. Da Portugal så ut til å ro det hele i land i andre ekstraomgang, kom England tilbake. Den første kvartfinalen ble EMs heftigste kamp hittil.

England ledet i 80 minutter, etter at Michael Owen scoret før det var gått tre minutter av kampen.

Portugal kom aldri helt over sjokkåpningen, og det var England som hadde de største sjansene i første omgang. Først mot slutten av omgangen maktet Portugal å skape farligheter, den største da Nuno Gomes headet et overlegg fra Nuno Valente like utenfor.

Helder Postiga utlikner (Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters)
Etter pause overtok Portugal kampen. De presset England over på defensiven i lange perioder, men klarte likevel bare sjelden å skape store sjanser foran Englands målvakt David James.

Da England så ut til å ha ridd av den portugisiske stormen, fikk portugiserne resultat. Helder Postiga hadde kommet innpå for kaptein Luis Figo bare minutter tidligere, og headet inn utlikningen forbi en helt feilpassert John Terry.

England trodde de hadde satt inn seiersmålet da Sol Campbell headet i nettet, men dommer Urs Meier annullerte for angrep på keeper. Dermed ble det ekstraomganger.

Portugal dominerte enda mer i ekstraomgangene enn i andre ordinære omgang, og skapte hele tiden sjanser mot et presset engelsk forsvar. England spilte uten Gerrard, Scholes og Rooney, som var byttet ut.

Ekstraomgangene

Ti minutter før andre ekstraomgang var ute, var det en annen innbytters tur. Rui Costa fyrte av fra 17 meter, og ballen smalt i nota. Da trodde alle at innbytterne hadde sendt arrangørene til semifinale.

Feil. England klarte å samle seg til noen angrep, Terry headet ned til Fran Lampard, som skjøt i mål fra kort hold.

Dermed ble det straffesparkkonkurranse. England kom skjevt ut da David Beckham innledet med å sette første sparket høyt over. Men det var Vassell som ble syndebukken i EMs største drama hittil.