Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Gresk sjokkstart i EM

Georgios Karagounis (20) gjør 1-0.(Foto: AP/Scanpix)
Hellas sjokkerte fotball-Europa ved å vinne slå Portugal 2-1 i åpningskampen i EM.

Publisert 12.06.2004 19:59.

Billedgalleri fra kampen

Cristiano Ronaldo feller Georgios Seitaridis og Hellas får straffe. (Foto: AP/Scanpix)
Dermed kan det se mørkt ut med tanke på EM-avansement for hjemmelaget Portugal.

Hellas var tippet som det svakeste laget i pulje A, som også består av Russland og Spania.

Kalddusj

Grekerne sjokkåpnet og holdt på å ta ledelsen allerede i kampens første minutt. Zisis Vryzas la inn fra venstre, men spissmakker Angelos Kharisteas traff ikke ordentlig alene foran mål.

Bare noen minutter senere slo lynet ned for alvor. Paulo
Ferreira feilpasset i oppspillfasen, og Hellas kontret nådeløst.

Midtbanespillere Giorgos Karagounis førte ballen og skjøt fra 22 meter flatt i hjørnet bak keeper Ricardo. Det var mål nummer 350 i EM-historien.

Det var akkurat starten Rehhagels lag ønsket. Hellas tettet
igjen bakover og satset på kontringer, og Portugal greide aldri å slå de nødvendige hullene i det greske forsvaret.
Portugal spilte seg inn i kampen utover i 1. omgang, men kom ikke nærmere enn playmaker Rui Costas nikk utenfor på Paulo Ferreiras innlegg.

Uheldig EM-debut

Det ble ingen heldig EM-debut for Manchester Uniteds Ronaldo, som kom inn i 2. omgang og felte Seitaridis inne i straffefeltet etter fem minutter.

Den greske høyrebacken Yourkas Seitaridis seg for å vise seg fram på sin nye hjemmebane noen timer etter at hans overgang fra Panathinaikos til Porto ble avtalt.

Angelos Basinas gjør 2-0 på straffesparket. (Foto: AFP/Scanpix)
På en ny kontring etter portugisisk balltap forfulgte han Kharisteas' framspill og ble felt av Ronaldo.

Verdens beste dommer Pierluigi Collina, pekte på straffemerket, og Angelos Basinas sendte keeper i ett hjørne og ballen i det andre.

Derfra var det bare oppoverbakke for et portugisisk lag som ikke på noen måte sto fram som en EM-favoritt. Først tre minutter på overtid kom målet, da Ronaldo nikket inn et hjørnespark. Det var for lite og for sent.