Mjødurt er utgangspunktet for oppskriftene knyttet til det sjuende programmet hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer blomstrende nytelser i Naturens verden.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har fotografert, samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Mjødurtdrikk
25 klaser nyplukkete mjødurtblomst
1 pk sitronsyre eller vinsyre
1 kg farin
1 liter vann
 |
Gå ut og plukk mjødurt - utgangspunkt for mye godt! |
Hell blomster, sitroner, sitronsyre og farin i en balje, rustfri stålkjele eller lignende. Slå kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. Rør om nå og da. La stå i 3-5 dager. Sil av væsken og hell over på flaske. Nydelig matdrikk/leskedrikk med smak av sommer. Kan blandes med knusktørr hvitvin til en sommerbowle.
Mjødurtlikør
Bland uspedd mjødurtsaft med 40-45 % sprit i for eksempel forholdet 1:1. Frisk, gul sommerlikør!
Mjødurtsorbet
3 dl mjødurtsaft, oppblandet
2 dl vann
1-2 eggehviter
Mixes, vispes, fryses.
Mjødurtblomst-té
1 ss tørkete blomster, eller en kvast friske, overhelles ½ liter vann og trekker 5-10 minutter. Smaker og dufter av honning og mandler!
Blomstervafler
Lag din vanlige vaffelrøre tilsatt en god neve blomster av varierende slag (mjødurt, lavendel, roser, fioler, ringblomter, bruk fantasien).
Tips! Verdens beste vafler fant vi Skåne: Vaffelrøre tilsatt svarthyllblomster, med svarthyllmarmelade og pisket krem blandet med litt svarthyllsaft!!
PROGRAM 7 27. JULI 2003