skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Massiv irakisk motstand mot utenlandske soldater

Millioner av irakere støtter opp om selvmordsangrepene mot de utenlandske styrkene i landet, og knapt noen mener at soldatenes nærvær bidrar til å øke sikkerheten.

Publisert 23.10.2005 08:46.
Det viser en fersk meningsmåling som i all hemmelighet er foretatt på oppdrag for den britiske forsvarsledelsen, skriver London-avisen The Sunday Telegraph.

Målingen viser at opptil 65 prosent av irakerne støtter opp om den væpnede motstandskampen, mens under 1 prosent mener at de utenlandske styrkene bidrar til økt sikkerhet.

Denne målingen viser at koalisjonsstyrken har tapt kampen om irakernes gunst, og avdekker samtidig hvor sterkt irakerne misliker deres nærvær, konstaterer The Sunday Telegraph.

Britisk oppdrag

Meningsmålingen omfatter hele Irak, og er foretatt av en gruppe irakiske forskere som av sikkerhetshensyn ikke fikk vite at det var det britiske forsvarsdepartementet som var oppdragsgiver.

Resultatet står i skarp kontrast til påstander fra amerikanske og britiske ledere, om at utviklingen i Irak nå går i riktig retning.

82 prosent av de spurte sier de er sterkt imot nærværet av amerikanske og britiske soldater i landet, 72 prosent har ingen tillit til de utenlandske styrkene, 67 prosent sier at soldatene gjør dem mindre trygge og 45 prosent slutter opp om den væpnede motstandskampen.

I den britisk-kontrollerte Maysan-provinsen i Sør-Irak støtter hele 65 prosent av de spurte opp om de væpnede angrepene mot utenlandske styrker, og i andre provinser er andelen trolig enda høyere.

– Katastrofal

– Dette viser med all tydelighet at regjeringens politikk for å vinne irakerne gunst har vært katastrofal. Koalisjonen er nå del av problemet og ikke løsningen, sier det konservative partiets forsvarspolitiske talsmann Andrew Robathan som selv har en fortid som kommandosoldat.

– Jeg er ikke tilhenger av tilbaketrekking, men om britiske soldater risikerer livet for en sak som ikke har det irakiske folks støtte, må vi spørre hvorfor vi er der, sier Robathan til The Sunday Telegraph.

Mislykket

Den nye meningsmålingen illustrer også hvor mislykket gjenoppbyggingen av Irak har vært de siste to årene.

71 prosent av de spurte forteller at de sjelden eller aldri har tilgang til rent drikkevann, 70 prosent sier at kloakksystemet sjelden fungerer og 47 prosent har aldri tilstrekkelig elektrisitet.

Iraks nye makthavere trygler likevel de utenlandske styrkene om å bli værende.

– Det vil bli kaos og kanskje borgerkrig. Vi kjemper nå en verdenskrig som ble startet av terroristene mot sivilisasjonen, mot demokratiet, mot framgang og mot menneskehetens verdier, sa Iraks kurdiske president president Jalal Talabani lørdag.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no